h i r d e t é s

Bábolnára látogatott Kako japán hercegnő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Bábolnára látogatott Kako japán hercegnő

2019. szeptember 23. - 07:02

 

Kako japán császári hercegnő, a császár öccsének másodszülött gyermeke szombaton megtekintette a KOmárom-Esztergom megyei Bábolnán a Lovasmúzeumot, valamint a Nemzeti Ménesbirtok udvarán Nagy István agrárminiszterrel ötösfogaton kocsiztak és lovasbemutatón vettek részt a lovardában.

Kako japán császári hercegnőt, a császár öccsének másodszülött gyermekét (b) fogadja Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Sándor-palotában tett udvariassági látogatásán 2019. szeptember 20-án. MTI/Kovács Tamás

Nagy István a látogatás után elmondta, Japán és Magyarország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulóját és 130 évvel ezelőtt jártak Bábolnán japán követek.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadja Kako japán császári hercegnőt, (középen, b-j) az Országház Pázmándy Dénes termében 2019. szeptember 20-án. MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter hozzátette, Kako hercegnővel azon a teraszon állhattak, ahonnan 1889-ben a császári követek egykor Bábolna legjobb katonalovaiból válogattak az udvar számára. A vendégnek meg is mutatták a dokumentumokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a császári udvar lovaiban magyar vér is található.

Kako japán császári hercegnő, (k), Nagy István agrárminiszter (j2), Haál Gábor, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok igazgatója (b2) és Cseri Dávid kormánytanácsos (j) társaságában megtekinti a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokot 2019. szeptember 21-én. MTI/Kovács Tamás

A hercegnőt a Lovasmúzeum bejáratánál Nagy István agrárminiszter, Haál Gábor igazgató és Cseri Dávid referens fogadta, majd tárlatvezetésen mutatták be a Lovasmúzeumot, a bábolnai ménes történelmének kiemelt tárgy emlékeit.

A Ménesbirtok bejárati épületének teraszáról megtekintették a száznál több rózsatövet számláló kertet. Nagy István elmondta, immár több mint 230 éve folyik szünet nélkül állami irányítású, minőségi lótenyésztés Bábolnán.

 Kako japán császári hercegnő, Mihályi Jeromos perjel társaságában a Tihanyi Bencés Apátságban 2019. szeptember 22-én. MTI/Bodnár Boglárka

A Ménesbirtok udvarán ötösfogattal megtett kocsizás után a hercegnőt a fedett lovardába kísérték, ahol Haál Gábor igazgató lovászokkal bemutatta az arab, az angol és a Shagya telivéreket.

Nagy István felidézte, hogy a XIX. század fordulóján a császári család galopp lovakat versenyeztetett Budapesten, és napjainkban is van zsoké tanuló Magyarországon Japánból.

Kako japán császári hercegnő, a Herendi Porcelánmanufaktúrában 2019. szeptember 22-én. MTI/Máthé Zoltán

(MTI)


 

h i r d e t é s