h i r d e t é s

Bajban Balmazújváros

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bajban Balmazújváros

2015. január 30. - 12:37
0 komment

 

Már a minisztériumnak sem tetszik a földadó.

A földadó visszavonására kéri az azt kivető önkormányzatokat a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A minisztérium pénteki közleménye emlékeztet, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter már többször jelezte: nem támogat semmi olyan intézkedést, amely a földműveseket sújtja. Ezért arra kér minden önkormányzatot, amely kivetette a gazdákat sújtó földadót, hogy vonja vissza azt.

A földművelésügyi tárca kezdeményezi az adótörvény módosítását, amelyben megtiltanák a termőföld tulajdonlásának megadóztatását - ezt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára mondta a múlt év végén az MTI-nek. Hozzátette: a mintegy 2 millió földtulajdonost érintő adónak negatív következményei lennének. A vidéki életnek, a vidék megtartó képességének, a felemelkedésnek számos helyen a föld az egyetlen záloga, a megélhetés alapja. Jelezte: félő, hogy a legrászorultabb önkormányzatok, ahol nincs más vagyon, a föld megadóztatásához nyúlnának. Éppen ott, ahol a föld a megélhetést és a helyben maradást jelentő jövedelmet biztosítja - mondta. "El szeretnénk érni, hogy láthatóak legyenek a földhaszonbérleti jövedelmek, ezért kezdeményeztünk egy módosítást arról, hogy a bérleti díjakat csak átutalással lehessen fizetni" - közölte, hozzátéve: így, mivel nyoma lesz a fizetésnek, csökken a visszaélési lehetőség.

Mit lépnek Balmazújvároson?

Mint ismert, Balmazújváros képviselő-testülete szerdán megerősítette korábbi rendeletét, amelyben január elsejétől aranykoronánként évi 300 forint települési adót vetett ki a földekre. Azért kellett a testület kiállása, mert a gazdák korábban demonstráción tiltakoztak a települési adó ellen és a mérséklését kérték. Az önkormányzati képviselők többsége elutasította a csökkentésre vonatkozó indítványt, a jelenlevő 12-ből 10-en szavaztak az eredeti rendeletre - tette hozzá. Ugyanakkor külön határozatban rögzítette a testület, hogy a települési adóból befolyt összeg 20 százalékát a külterületi utak korszerűsítésére fordítják.

 

civihir.hu

{flike}
{jcomments on}


 

h i r d e t é s