h i r d e t é s

Befeszültek a liberálisok a Jobbikra

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam

Befeszültek a liberálisok a Jobbikra

2019. február 08. - 08:23

 

Sermer Ádám írása a Jobbikról: "Az utolsó vadhajtás távozás előtt oltsa le a lámpát!" 

K.O. - Jobbik vs. Liberálisok - "Cigányozni már nem szabad, holokamuzni szabad?" - Forrás: youtube

Alább olvashatják Sermer Ádám főpolgármester-jelölt Szabad ne feledd blogon megjelent publicisztikáját a Jobbikról, melyben a Liberálisok képviselője tételesen sorolja fel azt a 24 érvet, ami miatt jelenleg elképzelhetetlennek tartja a párttal való együttműködést, mind tartalmi, mind taktikai alapon. Sermer Ádám szerint amíg a Jobbik nem határolódik el határozottan és egyértelműen politikusainak a szélsőjobboldali megnyilvánulásaitól, addig a párttal kizárólag ügyek mentén működhet együtt az ellenzék. Ilyen ügy a rabszolgatörvény, valamint az Állami Számvevőszék ellenzéki pártokra kirótt büntetése, amik ellen február 10-én vasárnap, Orbán Viktor évértékelőjének napján fog tiltakozni az ellenzék a budai Várban, majd az ÁSZ épülete előtt. 

Sermer Ádám: Az utolsó vadhajtás távozás előtt oltsa le a lámpát!

Választási együttműködést pusztán taktikai alapon nem tudok értelmezni. Én még biztos mandátumért cserébe sem tudom szemen köpni az erkölcseimet. A családom, a szüleim, a testvérem, a barátaim, a tanáraim, az edzőim nem azért segítettek emberi tartásra szert tenni, hogy azt utána aprópénzre váltsam, hanem azért, hogy emberként mindig tudjak tükörbe nézni. Nincs olyan taktikai megfontolás, ami miatt elfogadhatónak tudnék tartani bármilyen szélsőjobboldali megnyilvánulást.

Biztosan tudom, hogy a Jobbik szimpatizánsai között is nagyon sokan vannak, akik nem tudnak azonosulni a szélsőségekkel, csupán a néppártosodásban hittek, vagy legalábbis próbáltak hinni, amikor a pártszimpátiájukat kialakították. Azt is tudom, hogy a Jobbik párttagsága sem szélsőséges teljes egészében.

Azt viszont őszintén nem értem, hogy a néppártoskodó kommunikációs paneleket miért kellene hitelesnek tartanom.

A teljesség igénye nélkül néhány -szerintem- magától értetődő okot sorolnék, hogy miért nem érzem továbbra sem őszintének a Jobbik néppártosodását:


Kulcsár Gergely a cipőknél pózol
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy Ágoston Tibor jobbikos képviselőként cigányozhatott jóízűen egy tehetséges roma fiatal támogatása kapcsán még azután is, hogy korábban hivatalos sajtótájékoztatón "holokamuzott" nevetve.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy korábban Novák Előd EU-zászlót gyújtogatott, vagy azért, hogy Gaudi-Nagy Tamás, valamint Lenhardt Balázs kidobta ugyanezt a fontos szimbólumot a Parlament ablakán. De azért sem, hogy a folyamatos tiltakozásukkal végül elérték, Kövér László eltüntette a Parlament épületéről ezt a fontos lobogót.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy kéz a kézben a Fidesz-állampárttal elfogadta a Stop Soros törvénycsomagot, ahogy azért sem, hogy lényegében saját javaslatokkal terelték a kormányt ebbe a civil-ellenes irányba még jóval Finkelstein Soros-ellenes kampánystratégiája előtt.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy Gyöngyösi Márton korábban listázni akarta a zsidó képviselőket.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy a zsidókkal szembeni gyűlöletük még palesztin terrorszervezetek irányába is terelte őket. Többek között a korábbi Európai parlamenti képviselőjüket, Morvai Krisztinát nyűgözték le teljesen a Hamasz és a Hezbollah fiatal terrorista-palántái.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy Kovács Bélán keresztül Moszkva első trójai falovaként funkcionáltak, amíg a Fidesz nem vette át tőlük ezt a szerepet sokkal komolyabb szintre emelve a EU-n belüli bomlasztást. Ahogy azért sem, hogy ugyanez a KGBéla az orosz agressziót követő orosz népszavazást megfigyelőként legitimálta a krími félsziget erőszakos elcsatolása után.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy Magyarországon több különböző formában is létrejöttek félkatonai kirekesztő, szélsőséges szervezetek, melyek számtalan honfitársunknak okoztak fájdalmat, rettegést, megaláztatást és több esetben szörnyű tragédiát. Sem a hatvannégyvármegyemozgalomért, sem a betyárseregért, sem a magyargárda bármely formájáért.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy megtévesztettek számtalan magyar választópolgárt a néppártosodó kommunikációval, miközben az elnökváltás után azonnal kiderült, hogy két erőközpont tudott körvonalazódni a párt vezetésében: Toroczkai László és Sneider Tamás körül. Nyilván mindketten az őszinte néppártosodás élharcosaiként erősödhettek elnök-aspiránsokká...
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy korábban Benke László zsidóellenessége odáig süllyedt, hogy Schweitzer József megemlékezésén nem volt hajlandó felállni a többi képviselővel.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy Ózd jobbikos polgármestere - Janiczák Dávid Hitlernek öltözött elmebetegekkel "szelfizgetett", és undorító szexista szövegekkel próbálta zsarolni beosztottját.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy Ásotthalmon alapvető emberi jogokat korlátozó helyi rendeleteket léptetett életbe az akkor még jobbikos polgármester - Toroczkai László.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy Érpatak korábbi jobbikos polgármesterének, Orosz Mihály Zoltán emberhez méltatlan viselkedéséhez támogatóan asszisztált.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy a különböző jobbikos rendezvényeken, koncerteken valahogy rendszeresen előkerülnek vaskeresztes, horogkeresztes, vagy akár SS-jelzésű ruhák, zászlók és bőrfelületek.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy a füzesabonyi Hajnády Kristóf Auschwitzban a kezével "Victory" -vagyis "győzelem"- jelet formált egy fotó kedvéért.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy 2015 első magyar csecsemőjét - Rácz Péter Rikárdót - rögtön minősíthetetlen rasszista és nacionalista kijelentésekkel "üdvözölték" a nagyvilágban.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy Szávay István sokáig nem mondott le képviselői tisztségeiről minősíthetetlen szavai ellenére sem, ahogy azért sem, hogy egyáltalán a Parlamentbe juttatott egy ilyen képviselőt. Szávay vagy ténylegesen bántalmazott egy zsidó nőt, és erre még büszke is volt, vagy egy zsidó nő bántalmazását hazudva próbálta magát jobb színben feltüntetni. Mindkét esetben indokoltnak tartanám a sűrű bocsánatkéréseket és az egyértelmű elhatárolódást is.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy a melegeket rendszerint deviánsoknak bélyegezte.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy Zagyva György Gyula kirohanásaihoz, zsidózásához médiafelületet és parlamenti mandátumot biztosított.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy Apáti István, Zagyva György Gyulával és Toroczkai Lászlóval több esetben vígan ecsetelhette nyilvánosan a roma honfitársaink elleni erőszak általuk vélt szükségességét, valamint az általuk szintén nagyon jó ötletnek tartott célzott kémiai kasztrálást is.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy Magvasi Adrián kezében olyan médiafelületek jöttek létre, melyeknek minden egyes karaktere megtestesíti a szélsőjobboldaliság összes létező vetületét.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy az ex-Mészáros - Simicska Lajos közpénzből harácsolt vagyonát minden erkölcsi dilemma nélkül fordította a szervezet fejlesztésére, és kampányolásra.
 • A Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért, hogy a 2018-as országgyűlési választási kampányban néppártosodást kommunikáltak, miközben soraikban tudták a vállalhatatlan Mi Hazánk teljes tagságát, hogy annak vezetője - Toroczkai László egyfajta cinkos összekacsintásként 64. helyen szerepelt a Jobbik listáján.
 • És a Jobbik a mai napig nem kért bocsánatot azért sem, hogy elnökké választotta Sneider Tamást, egy volt skinhead-vezért.

Nyilván a sor még sokáig folytatható lenne, de talán az már ennyi alapján is érthető, ha azt mondom: Sneider leváltása (ha egyáltalán történik valaha ilyen) önmagában semminek sem lesz a bizonyítéka, sem a cáfolata.

Ahhoz, hogy a Jobbikot valódi néppártnak tekintsem, és egyáltalán elkezdjek gondolkodni valaha is a nagyon pontosan körülhatárolható ügyeken túl, bármilyen szintű választási együttműködésben velük, elképesztően sok konkrét lépést kellene még lássak.

Jelenleg nem tudom értelmezni sem, hogy egy demokratikus keretekben gondolkodó politikusnak hogyan juthat eszébe egy ilyen szervezettel bármilyen típusú választási együttműködés. Budapesti, liberális főpolgármester-jelöltként nem esik nehezemre kijelenteni, hogy a jelenleg látható Jobbikkal én nem fogok választási együttműködésről még egyeztetni sem. A világ egyik legszebb fővárosában, egy európai uniós tagállam központjában, ahol a sokszínűség szerves része a mindennapoknak, a kultúrának, a szokásoknak, a történelemnek, nem lehet helye a szélsőjobboldali ideológiának a város vezetésében. Ott, ahol a holokauszt áldozatainak testvérei, gyermekei, unokái a mai napig ugyanazokon az utcákon járnak, mint ahol hozzátartozóikat kivégezték, vagy ahonnan elhurcolták, nem lehetünk toleránsak a náci ideológia mai követőivel szemben. Abban a városban, ami mintaként szolgál az egész ország számára, ahol a magyar trendek legnagyobb része elindul, nem lehet elvek nélkül, pusztán taktikai alapon politizálni. Budapest ennél sokkal többet érdemel. Budapest és a budapesti polgárok sokkal többet érdemelnek egy fideszes, állampárti helytartónál, de sokkal többet érdemelnek egy elvtelen ellenzéki taktikázásnál is. Egyszerűen tudom, hogy Budapest városvezetésében nincs helye semmilyen a szélsőségeknek. Abban most csak bízni tudok, hogy idővel a többi demokratikus jelölt is megérti, mennyire fontos egyenes derékkal meghúzni az erkölcsi határokat, és azokat semmi esetben sem átlépni. Igen, szerintem a taktikai érveknél is sokkal fontosabb.

Egyébként meggyőződésem, hogy annyira egyértelműen a szélsőjobboldaliságra épült a Jobbik, hogy ha az alapokon fognak valaha változtatni, akkor az valami egészen más pártot fog eredményezni. Nekem mondjuk ez a Jobbik nem fog hiányozni akkor sem.

 Mindezek alapján viszont lenne egy kérésem:

Ha ez a Jobbik egyszer valóban elindul a néppártosodás útján, és tényleg minden vadhajtását szisztematikusan lenyirbálja, akkor az utolsó ilyen vadhajtást megkérem: távozás előtt oltsa le a lámpát! Köszönöm.

szabadnefeledd.blog.hu


 

h i r d e t é s