h i r d e t é s

Befogták a székesfehérvári tanárok száját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Befogták a székesfehérvári tanárok száját

2019. október 10. - 15:41

 

A kormányzati média ugyan elhallgat, ahogy csak bír, de a suttogó propaganda ellen nehéz védekezni.

A Székesfehérvári Tankerület megtiltotta a tanároknak, hogy a fizetésükről nyilvánosan beszéljenek, sőt, ha ez már ilyen szépen eszükbe jutott, egy füst alatt minden közlést betiltottak, ami az érintett populáció feladatteljesítésével kapcsolatos.

Vagyis ami az iskolákban történik, ezentúl az iskolákban is marad. Nemcsak az alulfizetettség ténye, de az iskolai erőszak, a jogtalanságok, az igazgató által okozott sérelmek is a hallgatás szabálya alá esnek, ami -jegyezte meg a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke- azt is jelenti, hogy a tanárok jogsegélyt sem kérhetnek, hiszen néma embernek még az érdekképviselet sem értheti a szavát.

Ha nagyon jóindulatúak vagyunk, az intézkedés hátterében két dolog is állhat. Vagy az, hogy a Székesfehérvári tankerület hosszú, keserű, ám gyümölcsöző harcok árán elérte, hogy területén megduplázódjanak a tanári fizetések, ám azon az áron, hogy erről hallgatni kell, mint a sír, mert akkor jönnek a győriek, szegediek, nagybajomiak, és azt már az isten se győzné.

Ha azonban nem vagyunk ennyire jóindulatúak, akkor az a régi igazság nyer itt is teret, hogy amiről nem beszélünk, az nincs. Az van, amiről beszélünk, beszélni pedig a tanári bérekről csak a tankerület vezetői, továbbá a helyettes és nem helyettes államtitkárok fognak, és ha ők azt állítják, hogy a pedagógus bérek rakéta üzemmódban mozognak, ki cáfolhatná meg őket?

Vége a panaszkultúrának, bealkonyul a siralom völgyének, lehet nagyot álmodni, felébredni úgysem lehet belőle.

Van persze még gond, mondhatni lyuk az egyébként kitűnő elgondoláson, az tudniillik, hogy a tanár feleségét, szüleit, unokabátyját és keresztgyerekét még nem helyezték tilalom alá. A kormányzati média ugyan elhallgat, ahogy csak bír, de a suttogó propaganda ellen nehéz védekezni.

A központ azzal is próbálkozik, hogy a titoktartást a munkaviszony megszűnése utáni időkre is előírja, mondhatni a kuss mindhalálig szólna, de ez már a nagyot akaró szarka farkára emlékeztet.

A tanár gyerekei ez idő alatt teremfocit játszva mindent kifecsegnek országnak, világnak, és akkor a csend világa összeomlik, és hangokat fogunk hallani és nyelveken fogunk szólni.

Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió


 

h i r d e t é s