h i r d e t é s

Behúzta a kéziféket a magyar ipari termelés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Behúzta a kéziféket a magyar ipari termelés

2021. augusztus 14. - 07:50

A KSH legfrissebb adatai alapján júniusban 0,3 százalékkal csökkent az ipari termelés Magyarországon, ami eléggé szürke képet fest a közeljövőre nézve. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A KSH összegzéséből megtudhattuk, hogy az ipari export volumene 14,4%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32%-át képviselő járműgyártás kivitele 11,3, a 15%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,6%-kal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 24, a feldolgozóiparé 28%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest – olvasható a Portfolio riportjában.

Az iparon belül döntő súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 22, a csekély súlyú bányászaté 28%-kal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 12,8%-kal emelkedett.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás az ipari átlag alatt, 13,6%-kal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A közúti gépjármű gyártásának volumene 14,7, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 11,3%- kal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 12%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 19,0%-kal nőtt. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 21, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 25%-kal bővült.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,6%-kal nagyobb volt a 2020. júniusinál. Az új belföldi rendelések 21, az új exportrendelések 3,3%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány június végén 8,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. (liner.hu)