fbpx Beindult a Nébih: egyre több a parlagfűbírság | CIVILHETES

h i r d e t é s

Beindult a Nébih: egyre több a parlagfűbírság

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Beindult a Nébih: egyre több a parlagfűbírság

2021. szeptember 20. - 11:34

 

Beindult a parlagfűbírság szezonja. A 2021-es év augusztusáig 139 esetben büntetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a kiszabott bírság összesen 6,6 millió forint volt. Tavaly ugyanezen időszakig 5,7 millió forint volt a bírság, így idén is várható még jelentős emelkedés. 2020-ban ugyanis összesen 127,5 millió forint bírságot rótt ki a Nébih a parlagfűvel fertőzött területek miatt. Ezeket elsősorban a külterületen található gyomnövények miatt szabták ki. A növényvédelmi bírságok összege 2021-ben 15 ezer és 150 ezer forint között mozogtak.

Forrás: HelloVidék

Világgazdaság írta meg, hogy a 2008 óta érvényben lévő rendelet szerint, akinek a földjén vagy az telkén parlagfűvel borított területet találnak, az 15 ezer forinttól akár 5 millió forint közötti összegre is bírságolható. A parlagfűvel borított területek nagysága nem egy állandó érték, a terület hasznosításától és az időjárástól függően folyamatosan, akár napról-napra változik – írta a lap megkeresésére a Nébih. Parlagfű szinte mindenütt előfordulhat, a mezőgazdasági területeken az egyik leggyakoribb gyomnövénynek számít, de minden egyéb helyen is burjánzik.

A Nébih szerint a  leginkább fertőzött területek évről évre ugyanazok. A parlagfű a laza homokos talajt kedveli, így elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megye tekinthető a legfertőzöttebbnek, de ahol jelentős a mezőgazdasági művelés, mindenütt sok a parlagfű. A nagy összefüggő erdőségekkel rendelkező megyékben jobb a helyzet, ilyen helyeken nem él meg ez a gyomnövény.

A parlagfű okozta allergia egyre nagyobb gondot okoz

A parlagfűre allergiások száma évről évre emelkedik, a szemviszketéssel, tüsszögéssel, orrfolyással küzdők már 2 millióan is lehetnek – mondta a VG-nek Nékám Kristóf allergológus. A betegek csak antihisztaminra a nyári hónapokban 5-6 milliárd forintot is költenek. A parlagfű azért tudott megtelepedni hazánkban, mert ideális természeti körülményeket talált, ugyanakkor nincs természetes ellensége, ami alacsony szinten tartaná az állományát. Nagyon jó alkalmazkodóképességű, szívós növény, elviseli a szélsőséges időjárási körülményeket, a talajban több évtizedig, akár 35-40 évig is csíraképes. Jelenleg extrém magas Magyarországon a parlagfű koncentrációja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)  adatai szerint az egész országban másod- és harmadfokú riasztás van érvényben. Nékám Kristóf szerint az allergiások számára az úgynevezett immunterápia jelenthet hosszabb távon megoldást, az eljárást alkalmazók 80-85 százaléka 2-3 év alatt tünetmentessé válik, a terápia finanszírozása önköltséges, 30-50 ezer forint között alakul – írták. (magro.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s