h i r d e t é s

Bejelentések a járványügyi intézkedésekről a kormányinfón

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Bejelentések a járványügyi intézkedésekről a kormányinfón

2020. július 30. - 11:21

 

A hétközi kormányülésen eldőlt, mi várható Magyarországon augusztus 15. után. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A cél az, hogy szeptember 1-jén elindulhasson a tanév. Gulyás Gergely beszélt még a Hajógyári-sziget beruházásairól, a nemzeti kézilabdacsarnok leendő tulajdonosáról, a Magyar Postáról és szőrmentén az Index-ügyről is.

Szlávik János azt mondta, lazul a maszkfegyelem. Lesz-e szigorítás?

Gulyás Gergely: innen is kérünk mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat. Valóban lazul a fegyelem. A járványhelyzet kezdete óta azt mondtuk, hogy csak az emberekkel együtt lehetséges a védekezés.

A külföldről beutazók számára nem világosak a szabályok. Hogyan tudnak tesztelni, ha karanténba kerülnek?

Gulyás Gergely: mindenkire az eddigi szabályok vonatkoznak ebben. A különbség csak annyi, hogy fizetni kell a tesztért. Két okból lehet szükséges teszt: tünet van / tünetes kontektszemélyéről van szó, külföldről hazatérés van. A lényeg, hogy mindenkire két hét karantén vár, aki hazatér sárga vagy piros országból, de teszttel ez alól ki lehet bújni. Sárga országból érkezők egy teszttel (de a másodikat akkor is meg kell csinálni), pirosból kettővel.

Mikorra várja a kormány a járvány második hullámát?

Gulyás Gergely: Európában itt van a második hullám, augusztusban Európában jelentős felfutás várható, súlyos intézkedések várható a környező államokban, a kérdés, hogy Magyarország meg tudja-e előzni a romlást.

Kulturális szakmákban dolgozók bérátvállalása?

Gulyás Gergely: tervezünk ilyet.

Egyszerűsített receptkiváltás?

Gulyás Gergely: az a cél, hogy ez szeptember 15. után is megmaradjon. Az Emmi azt tervezi, hogy hatályban maradnak a kapcsolódó intézkedések.

Index-ügy?

Gulyás Gergely: fontos érték a sajtószabadság és a magántulajdon védelme. A kormánynak nem kell ebbe beleszólnia.

MSZP-s balatoni népszavazási kezdeményezés - mit gondol a kormány?

Gulyás Gergely: a vitában a kormány nem érintett fél, nem kell reagálnunk erre. Önkormányzati döntéseket érintő kérdésről van szó.

Nemzeti Konzultáció

Szentkirályi Alexandra: egyetértési pontokat szeretnénk, amelyek mentén az emberek a kormány munkáját tudják támogatni. A ma reggeli összesítés szerint 1 192 000 kitöltő van.

Kézicsarnok

Gulyás Gergely: a Fradi-pálya melletti új aréna tulajdonosa a Ferencváros lesz.

Hajógyári-sziget

Gulyás Gergely: a kormány semmilyen beruházást itt nem támogat, semmi olyat, amit az önkormányat és a zöldek nem támogatnak. Így nem lesz árvízvédelem és Kovács Katalin-kajakközpont sem. Lehetséges helyszín a Velencei-tó környéke.

Magyar Posta

Gulyás Gergely: a cég veszteséges, de jó a szolgáltatási színvonal, a postásbér pedig alacsony. A bérük azonban csak az Európai Bizottság engedélyével emelhető. Mi készen állunk rá.

Zenészek megsegítése

Gulyás Gergely: garázskoncert-sorozat indul, a Magyar Turisztikai Ügynökség gondozza. A cigány zenészek 800 millió forintos támogatást kapnak. Néhány napon belül a részletekről tájékoztatás lesz.

Következtetések

Gulyás Gergely: Tudjuk tartani a fertőzésszámok stagnálását, a kormány úgy döntött, a szabályokon nem változtat. A cél az, hogy szeptember 1-jén a tanévet meg lehessen rendesen kezdeni. A zenés-táncos rendezvényekre nem lesz lazítás augusztus 15. után. A maszkviselés fontos zárt tereken, és a védőtávolság betartása is rendkívül fontos. A védekezés megfelelő, a kormány nem vállal kockázatot.

Balkán

Gulyás Gergely: a Balkánon különösen is rosszak a járványügyi adatok, folyamatosan emelkedik az új fertőzöttek száma. Nyugat-Európában nem drámai, de szintén romló a tendencia. (infostart.hu)


 

h i r d e t é s