h i r d e t é s

Bejrúti robbanás: Az UNICEF is segít

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bejrúti robbanás: Az UNICEF is segít

2020. augusztus 05. - 18:04

 

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a Bejrútban történt robbanás helyszínén együtt dolgozik az állami szervekkel és a partnerekkel, hogy a lehető leggyorsabban segítséget nyújthasson a bajba jutott gyerekeknek és családjaiknak, valamint az értük dolgozó túlterhelt egészségügyi személyzetnek.

Forrás: UNICEF

Az UNICEF Magyarország szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy a szervezet ivóvizet juttatott el a kikötői dolgozóknak, a helyi partnerek segítségével elkezdődött a traumatizált gyerekek pszichológiai ellátása, valamint a kikötőben maradt, még használható gyógyszerek kimentése. Folyamatosak az egyeztetések a következő lépésekről - tették hozzá.

Az UNICEF helyi irodáját is érintették a történtek: a gyermekvédelmi szervezet egyik kollégája a házastársát veszítette el, hét munkatárs megsérült, többek otthona megrongálódott. A dolgozókat - akárcsak Libanon teljes lakosságát - sokkolták az események - írták.
Kitértek arra is, hogy a koronavírus amúgy is hatalmas terhelés alatt tartotta a helyi egészségügyi rendszert, az orvosok, ápolók fáradtak, a kórházak túlterheltek, az ország gazdasága a robbanás előtt is rossz állapotban volt.

Az UNICEF Magyarország is megkezdte az adománygyűjtést a vészhelyzeti segítségnyújtásra - közölték. A szervezet munkáját a következő weboldalon lehet támogatni: www.unicef.hu/segitek - olvasható a közleményben.

Libanon fővárosában, Bejrútban kedd este történt kettős robbanás, amelynek száznál több halottja és több mint négyezer sérültje van. Több mint kétszázezer ember vált földönfutóvá, miután a hatalmas erejű detonációban az otthonuk megsemmisült. A helyi média szerdán a hatóságokra és a vöröskeresztre hivatkozva azt közölte: mivel vannak még emberek az összedőlt épületek romjai alatt, és több mint hatvan sérültnek válságos az állapotba, nem zárható ki, hogy emelkedik a halálos áldozatok száma.

A robbanások okát még mindig nem tudni. Az elsőt valószínűleg petárdaraktárban keletkezett tűz okozta, a második pedig azért lett rendkívüli erejű, mert nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonnányi ammónium-nitrát robbant be, amelyet hat éve kobozott el, és azóta egy kikötői raktárban tárolt a vámhivatal.
Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek.


 

Kommentek

h i r d e t é s