fbpx Békemenetekkel telik a nap | CIVILHETES

h i r d e t é s

Békemenetekkel telik a nap

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Békemenetekkel telik a nap

2021. október 23. - 15:03

 

Orbán Viktor az egyik, az ellenzéki vezetők egy másik színpadon szóltak a közönségükhöz.

Foorás: NOOL/Facebook

Békemenet-paródia, Békemenet, Orbán-beszéd, összellenzéki megemlékezés: rég nem volt olyan mozgalmas október 23-ánk, mint amilyennek a mai ígérkezik. Tavaly a koronavírus-járvány miatt egyik párt sem készült nagyobb szabású rendezvénnyel, de október 23-át valójában a járvány által sújtott 2020 előtt sem igazán ünnepelt akkora egységben az ellenzék, mint a tervek szerint ma fog. A jövő áprilisi országgyűlési választások előtti kormányzati és ellenzéki erődemonstráció egymástól tisztes távolságra, az Andrássy út két végében lesz: Orbán Viktor 15:30-tól mond beszédet a Békemenet zárásaként, az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek pedig 16 órától lépnek színpadra a Hősök terénél.

Bár szakemberek – köztük pl. a Magyar Orvosi Kamara elnöksége – egyre erőteljesebben javasolják még az oltottaknak is a maszkviselést zárt térben, illetve bármilyen tömegrendezvényen, a kormány augusztus 20-ához és a vadászati világkiállításhoz hasonlóan az október 23-ai ünnepi rendezvényeket is felmentette a járványügyi korlátozások alól. A mai rendezvénysorozaton se maszk, se védettségi igazolvány nem kötelező, és létszámkorlát sincs életben. Az ellenzéki megemlékezés szervezői ugyanakkor az esemény leírásában azt kérik a résztvevőktől, viseljenek maszkot.

A Mérce élő közvetítése a  Magyar Kétfarkú Kutya Párt Békemenetéről:

Békemenet a kormányért és mindenki más ellen.

Orbán a legutóbbi Békemeneten ígérte, hogy a választások után elégtételt vesznek

Békemenetre a legutóbb 2018. március 15-én került sor. Ekkor hangzott el Orbán elhíresült mondata, mely szerint „a választás után erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fogunk venni”. A harmadik kétharmados győzelme előtt álló miniszterelnök a nagy meglepetést okozó, és a Fidesz kampányát átmenetileg zavarba hozó hódmezővásárhelyi vereség után fogadkozott így hívei előtt.

A miniszterelnök beszéde egyébiránt a ’18-as kampány fő üzeneteit harsogta. Híveit azzal riogatta, hogy az ellenzék Soros tervét teljesíti, és bevándorló-országgá tenné Magyarországot. „Afrikának 10-szer annyi fiatalja lesz, mint Európában”, és ők, „ha nem teszünk semmit, ránk fogják rúgni az ajtót”.

Orbán Viktor ekkor, három héttel a választások előtt még tarthatott a teljes összefogástól, mert így fogalmazott: „a mi jelöltjeinkkel szemben mindenütt egy Soros-jelölt áll majd szemben”.


 

Kommentek

h i r d e t é s