h i r d e t é s

Beledermed a járványba az ingatlanpiac

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Beledermed a járványba az ingatlanpiac

2020. március 25. - 11:20

 

Az élet legtöbb területéhez hasonlóan az ingatlanpiacot sem kíméli az új koronavírus-járvány. 

A kép illusztráció! - Forrás: Építeni akarok blog

Olyannyira nem, hogy a szakértők szerint amíg a járvány tart, addig szinte teljesen leállnak az adás-vételek, és az azt követő hónapokban is komoly lassulás lesz.

A járvány idejére teljesen megdermed, hibernálódik a piac, ami érthető, hiszen ilyenkor az embereknek kisebb gondja is nagyobb az ingatlanvásárlásnál. A járvány utáni időszakban viszont arra számítanak, hogy gyorsan talpra áll a piac is.

A Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője szerint a helyzetet nyilvánvalóan rontja majd a fizetések várható csökkenése. „Ha az átlagbérek mondjuk 20-30 százalékkal visszaesnek, hasonló nagyságrendű árcsökkenés is elképzelhető a lakáspiacon, mindenekelőtt a lakásbérleti díjakban” – mondta a Magyar Nemzetnek Balla Ákos.

Azt, hogy mi vár az ingatlanpiacra, elég jól mutatja az albérletek sorsa: az árak már most ott tartanak, hogy a fővárosban is megjelentek az elmúlt egy-két évben jóformán elképzelhetetlen, 100 ezer forint körüli havi díjak – mondta a lapnak az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László szerint a helyzetet tovább árnyalja, hogy a járvány miatt gyakorlatilag összeomlott az Airbnb-s és egyéb rövid távú, a turizmusra épülő lakáskiadások piaca, így például Budapesten közel 10 százalékkal több most az üres albérlet, mint korábban. (epiteniakarok.blog.hu)


 

h i r d e t é s