h i r d e t é s

Beleszólnak fiaik párválasztásába a bonobó anyák

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Beleszólnak fiaik párválasztásába a bonobó anyák

2019. május 23. - 13:14

 

A bonobó anyák erőteljesen segítik fiaikat a párválasztásban egy új kutatás szerint. A magas rangú nőstények arra használják pozíciójukat, hogy biztosítsák fiaik számára a szaporodás lehetőségét. A lányok ellenben nem kapnak ilyen a támogatás – olvasható a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányban. - írja az Érdekes világ

Forrás: Martin Surbeck / erdekesvilag.hu

“Meglepődtünk, hogy az anyáknak erős, közvetlen befolyásuk van arra, hány unokájuk lesz” – mondta Martin Surbeck, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet majomkutatója. A szakértő kollégáival a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő bonobókat és Tanzánia, Uganda és Elefántcsontpart csimpánzait vizsgálta.

Munkájuk során kiderült, hogy bár mindkét majomfajnál megpróbálnak az anyák segíteni fiaiknak a partnerválasztásban, mivel a csimpánzcsoportokban a hímek a hangadók, az anyák erőfeszítései ott nem kifejezetten sikeresek.

Surbeck elmondása szerint a magas rangú bonobó anyák egyfajta “társadalmi útlevélként” közreműködnek. “Ha egy nőstény nagyon attraktív, akkor az anyák közel kerülnek hozzá, szorosan a nyomukban pedig ott van a fiuk” – fejtette ki. Ha egy anya elveszíti a csoporton belüli rangját, az kihat a fiára is, aki ezáltal kevésbé sikeressé válhat a párkeresésben.

Feltűnő jelenség, hogy az anyák csak a fiaikat segítik ilyen módon. A bonobó lányok nem kapnak anyai segítséget a párkeresésben. Ennek lehetséges oka Surbeck szerint az, hogy a hímek a csoportban anyjukkal maradnak, míg a nőstények új csoportot keresnek. Evolúciós szempontból az anyáknak valószínűleg nem éri meg a nőstény utódok támogatása.


 

h i r d e t é s