h i r d e t é s

Belharcot mutat a listázás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Belharcot mutat a listázás

2018. június 21. - 07:21

 

A Figyelő a fideszes tálibok lapja, olyan, mint az előző rendszerben a Pártélet volt – állítja Csepeli György szociálpszichológus.

A TERROR LAPJA - Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatóját a jelek szerint nem zavarja, hogy listák jelennek meg a lapjában - Fotó: Molnár ádám / nepszava.hu

Mint ahogy magáról tényről szerdán már lapunk online felülete is hírt adott: újabb listázással jelentkezett a Figyelő. A hetilap – amely az egykori Soros-ösztöndíjas Schmidt Mária cégének tulajdonában van – nemrég az úgynevezett „Soros-hálózat” embereiről közölt az internetről összeollózott névsort. A szerkesztőségben feltehetően úgy ítélték meg, hogy a botrány jót tett a lap megítélésének. A Figyelő névtelenségbe burkolózó szerzője ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontjához köthető, liberálisként bemutatott kutatókat igyekezett lajstromba venni.

Ennek ismérve a cikk szerint az, ha a „valós társadalompolitikai folyamatok” helyett valakit a „liberális világszemlélet narratívája alapján” elsősorban a „szexuális kisebbségek társadalmi helyzete, a gendertudomány és a befogadás” foglalkoztat, azaz a „kutatási területe erősen ideológia-vezérelt”. A mintegy huszonöt nevet tartalmazó cikk a nyomaték kedvéért fotókat is közöl a felsorolt kutatók egy részéről.

Büszkék vagyunk a kutatóinkra, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást – reagált az Akadémia honlapján Rudas Tamás, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A Figyelő listáján szereplők egyike, Sik Endre szociológus kérdésünkre így vélekedett a cikkről: „nem létező újság nem létező szerzőjének nem létező műve”. A cikk funkciója az, amit az MTA-val kapcsolatos „negatív beszólások helyzetében” egy propagandaanyagnak be kell töltenie – jegyezte meg.

Személy szerint a szociológus kifejezetten megtisztelőnek érzi, hogy rákerült a listára. „Mostanában nem indult ellenem semmilyen kampány. Sértve is éreztem magam, mint Bástya elvtárs A tanúban” – mondta. (Nevezett Bástya elvtárs tudvalevőleg azt kérdezte a filmben: „Én már sz.rt sem érek?!)

„Egyébként a helyemen vagyok” – utalt rá Sik Endre, hogy rendszeresen készít migrációval, menekültüggyel foglalkozó szakmai elemzéseket. Márpedig az ilyesfajta tudományos munka valóban nem tartozik az államilag támogatott tevékenységek közé.

A Figyelő a fideszes tálibok lapja, olyan, mint az előző rendszerben a Pártélet volt – nyilatkozta Csepeli György szociálpszichológus, akit arról kérdeztünk, meghonosodhatnak-e a kormányközeli sajtóban a listázások, és ha igen, annak milyen következményei lehetnek.

Pánikra nincs ok – jelentette ki. A korábbi listázásnak sem volt gyakorlati következménye, és Csepeli György arra számít, hogy a mostaninak sem lesz.

A hetilap minden bizonnyal a Magyar Tudományos Akadémia kutatási támogatásának átszervezését akarja lélektanilag megalapozni. A szociálpszichológus ugyanakkor nem hiszi, hogy a listázás valamiféle összehangolt stratégia eleme lenne, amely mögött a kormány áll. Sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a Figyelő partizánakciókat folytat. Csepeli György emlékeztetett rá, hogy a Figyelő azokat is támadja, akikről feltételezi, hogy valamennyire autonóm módon próbálnak gondolkodni a kormánytáborban. Alighanem ez a fideszes belső hatalmi harc része – állapította meg a szociálpszichológus.

Szerző: Czene Gábor / nepszava.hu


 

h i r d e t é s