h i r d e t é s

Beomlott egy illegális bánya, legkevesebb hárman meghaltak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Beomlott egy illegális bánya, legkevesebb hárman meghaltak

2020. november 19. - 18:01

Az ecuadori hatóságok jelentése szerint az ország északi régiójában található illegális külszíni bánya környékén a földcsuszamlás következtében 40 köbméternyi talaj mozdult el a helyéről.

Forrás: Crónica

Legalább hárman életüket vesztették, két embert pedig továbbra is keresnek, miután a dél-amerikai országban szerdán beomlott az egyik tárna bejárata. Három bányász túlélte a szerencsétlenséget, őket sikeresen kimentették a törmelékek közül, a többieket azonban még keresik a mentőalakulatok.

Az első híradásokban még 60 áldozatról számoltak be, később viszont kiderült, hogy jóval kevesebb embert érintett a baleset. Az Esmeraldas provinciában található illegális külszíni bánya a kolumbiai határhoz közel helyezkedik el. A bányászok egy kotrógép segítségével nagyjából 70 méter széles és 40 méter mély lyukat fúrtak a talajban – olvasható a Spiegel riportjában.

Ecuador elnöke, Lenín Moreno a Twitteren értesítette az állampolgárokat a balesetről: "Földcsuszamlás történt Los Ajosban, Esmeraldas provinciában illegális bányászat miatt. A mentőalakulatokat azonnal a helyszínre küldtem annak érdekében, hogy a lehető legtöbb emberi életet megmentsék."

A törvénytelen bányászat komoly problémának számít a latin-amerikai térségben. Az elmúlt években nemcsak hogy rengeteg baleset történt az illegális bányák környékén, hanem súlyos környezeti károkat is okozott a feltárásuk.

Az ecuadori kormány tavaly júliusban országos veszélyhelyzetet vezetett be az északi térségben, Imbabura provinciában folyó illegális bányászat miatt, ugyanis akkortájt több mint 10 ezer ember kezdett el aranyércek után kutatni. Ezen törvénytelen bányák köré óriási bűnhálózatok épültek ki, amelyek számtalan gyilkosságért, nemi erőszakért, kényszerprostitúcióért, emberkereskedelemért, pénzmosásért és csempészetért felelősek. (liner.hu)