fbpx Betehet az EU Paks 2-nek | CIVILHETES

h i r d e t é s

Betehet az EU Paks 2-nek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Betehet az EU Paks 2-nek

2015. február 23. - 14:28
0 komment

 

A Financia Times hétfői cikke szerint a bővítés brüsszeli akadályokba ütközhet, a az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője szerint most még tudják megállapítani, hogy a megállapodás összhangban áll-e az uniós közbeszerzési vagy állami támogatásra vonatkozó szabályokkal.

Egyelőre nagyon korai szakaszban vannak a paksi bővítés körülményeire vonatkozó uniós vizsgálatok - reagált a Financial Times tudósítására hétfőn Ana-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője.

A Financial Times hétfőn megjelent számában arról ír, hogy a paksi atomerőmű bővítése brüsszeli akadályokba ütközhet, mert az atomenergia terén való együttműködést meghatározó Euratom egyelőre nem bólintott rá a létesítmény fűtőanyag-ellátására vonatkozó megállapodásra, valamint az Európai Bizottság versenyhatóságként is vizsgálja, hogy tartalmaz-e a beruházás tiltott állami támogatást, illetve, hogy összhangban áll-e az uniós közbeszerzési előírásokkal.

Korai még bármit mondani

"A vizsgálat jelenleg nagyon korai szakaszban van, ezért nem is lehet semmilyen következtetést levonni arra vonatkozólag, hogy a megállapodás összhangban áll-e az uniós közbeszerzési vagy állami támogatásra vonatkozó szabályokkal" - fogalmazott Itkonen, közölve egyúttal, hogy az ügyben folyamatos a párbeszéd a magyar hatóságokkal.

A szóvivő újságírói kérdésre a Magyarországról Ukrajnába történő gázszállítások törvényességével kapcsolatos kérdésre is válaszolt, miután Orbán Viktor a múlt héten adott interjúban arról beszélt, hogy Magyarország a Gazpromtól vásárolt gázt nem adhatja tovább Ukrajnának. Itkonen kitért arra, hogy önmagában az, hogy Magyarország gázt szállít Ukrajnának, szabályos, azt viszont még Brüsszel is tanulmányozza, hogy az lehet-e a Gazpromtól vásárolt földgáz.

 

hir24.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s