h i r d e t é s

Betiltják az amalgám fogtöméseket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Betiltják az amalgám fogtöméseket

2018. július 11. - 19:54

 

Júliustól tilos amalgámmal tömni a terhesek és a 15 éven aluliak lyukas fogait. - írja a 24.hu.

Illusztráció: pixabay.com

2030-ra véglet meg kell szüntetni az amalgám használatát az európai fogászatokon: egy uniós rendelkezés értelmében pedig júliustól tilos amalgámmal tömni a terhesek és a 15 éven aluliak lyukas fogait,

-adta hírül a Népszava. A lap úgy tudja, az ÁNTSZ hamarosan levélben tájékoztatja a fogorvosokat arról, mit kell tenniük, hogy a kezeléseik megfeleljenek az uniós előírásoknak.

A kormány ősszel felméri majd, van-e olyan megfelelő szűrő a hatezer praxisban, ami megakadályozza, hogy az eltávolított tömések ártalmatlanítás nélkül kerülhessenek a környezetbe. A magyar rendelőkben egyébként már most tíz százalék alatt van az új amalgámtömések aránya.

Míg 2008-ban még 420 ezren kaptak fémes tömést, 2013-ban már csak 220 ezer. A nagyobb problémát a régi tömések szabályos eltávolítása jelenti, mert ezt nem olcsó megoldani.

Jövőre az eltávolított amalgám már nem kerülhet ki a rendelőkből a környezetbe, a fogorvosi székeket fel kell szerelni egy úgynevezett amalgám-szeparátorral. Az unió számára jövőre intézkedési tervet is kell készíteni az amalgám-mentesítésről, azt egyelőre nem tudni, ez mekkora költséggel jár majd.

A fogorvosi kamara szerint mintegy 7 milliárd forintos támogatásra lenne szükségük az EU-s szabály alkalmazásához.

24.hu


 

h i r d e t é s