h i r d e t é s

Bezárt a tanyasi áruk boltja

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Bezárt a tanyasi áruk boltja

2016. április 04. - 09:34
0 komment

Lehúzta a rolót a Magyar Tanyasi Termékek boltja Kunszentmiklóson. Helyi termékek értékesítésére hozták létre, de veszteségesen működött. Új bérlőt keres a város.

Jobb oldalon Balogh József, a vak komondoros fülöpházi polgármester az átadón

Lakat került a tanyasi termékek boltjára. A városi piactéren lévő üzlethelyiség részben a helyi önkormányzat tulajdona, eddigi üzemeltetője a Magyar Tanyasi Termék Nonprofit Kft. volt. A cég ügyvezetése zárta be a boltot, megszüntetve az ott dolgozó eladók jogviszonyát. Annyi pénztartalékuk sem volt, hogy kifizessék az alkalmazottak foglalkoztatási járulékait. Az állam felé fennálló tartozás kiegyenlítésére a Magyar Tanyasi Termék Nonprofit Kft. 272 ezer forint támogatást kért a kunszentmiklósi önkormányzattól. A képviselő-testület a támogatást március 23-i ülésén megszavazta, a hiányzó pénzt befizették a cég házipénztárába. A Magyar Tanyasi Termék Nonprofit Kft. négy települési önkormányzat – Fülöpháza, Kerekegyháza, Szabadszállás és Kunszentmiklós – közös cége. A vállalkozás 2011-ben pályázaton nyert 49 millió forintot nyert tanyasi termékeket értékesítő boltok nyitására, legalább öt évig tartó üzemeltetésére. Öt ilyen bolt valósult meg: kettő Budapesten, egy-egy Kecskeméten, Fülöpházán és Kunszentmiklóson. Tavaly októberben számolt be lapunk arról, hogy a kunszentmiklósi és fülöpházi tanyasitermék-boltokban alig van áru. A többi üzlet már korábban becsődölt. A kunszentmiklósi bolt polcain tavaly ősszel alig találtunk helyi termékeket, a Tanyafejlesztési Program keretében megvalósult vidéki kisüzemek árui – fülöpházi tészta és baromfihús; kerekegyházi tejtermék – pedig soha nem is kerültek a boltba.

 

Kunszentmiklós önkormányzata rendben helytáll a Magyar Tanyasi Termék Nonprofit Kft. kintlévőségeiért. A képviselő-testület március 9-én egyszer már döntött 1,6 millió forint „működési célú pénzeszköz” átadásáról a cég részére. (Az előterjesztés szerint ezt a pénzt kizárólag a Kunszentmiklóson üzemelő bolt dolgozóinak személyi juttatásainak járulékaira, és a kereskedelmi forgalommal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére használhatja fel a cég.) A március 9-i ülésen az is elhangzott, hogy az üzlet működése hónapok óta veszteséges, be kell zárni, és bérleményként meg kell hirdetni. A képviselők arról is értesültek, hogy a Magyar Tanyasi Termék Nonprofit Kft. pályázatbeli vállalásait csak Kunszentmiklós teljesítette. Szabadszálláson a kezdetektől bérlő működteti a hűtőházat, Kerekegyházán csak nemrég indult el a tejfeldolgozás, a fülöpházi tésztagyárból és baromfifeldolgozó-üzemből pedig egyáltalán nem jutottak termékek Kunszentmiklósra. A város önkormányzatának ugyanakkor köteles működtetni a pályázati pénzből létesült boltot, 2017 júniusáig. Nem érdemes végleg bezárni, mert akkor a helyi büdzséből kellene 1,5 millió forint büntetést megfizetni az államnak.

 

Támogatásokból volt bevétel

 

A kunszentmiklósi önkormányzat kérésére a Magyar Tanyasi Termék Nonprofit Kft. tavaly elkészítette a III. negyedévi eredmény-kimutatását. Ebből kiderült, hogy a cég mérlege 2015. szeptemberével bezárólag pozitívan alakult, köszönhetően a tagönkormányzatok ötmilliós támogatásának, valamint a 2015-ös 11 milliós pályázati támogatásnak. Ezek nélkül negatív eredményt produkált volna a kft. – nyilatkozta a beszámolójában cég könyvelője. A kft. vezetőinek megbízása 2016 áprilisában lejár. Információink szerint a jelenlegi ügyvezető nem kívánja tovább folytatni tevékenységét, miével munkájáért eddig sem kapott fizetést.

 

 

forrás: BAON.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s