h i r d e t é s

Bezuhant a boltok forgalma decemberben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bezuhant a boltok forgalma decemberben

2023. február 06. - 09:18

Hiába jött el decemberben a karácsony, nagyot csökkent a kiskereskedelmi forgalom – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Az élelmiszerforgalom közel 80 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11 százalékkal esett vissza 2021 decemberéhez képest.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A KSH legfrissebb adatai szerint 2022 decemberében a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Meghúzták a nadrágszíjat az emberek

A KSH adatai szerint élelmiszerekből már június óta kevesebbet vásárolnak az emberek, a visszaesés október óta pedig markáns nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene decemberben 8,3 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11 százalékkal kisebb lett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké lényegében nem változott.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,4 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 35 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,9 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,7 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 4,4 százalékkal nőtt, míg a bútor-, műszakicikk-üzletekben 5,3 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben pedig 5,5 százalékkal mérséklődött.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,1 százalékkal csökkent.

A december elején kivezetett üzemanyag-ársapka következtében az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumennövekedése visszaesett. A teljes hónapban a forgalom volumene így 1,3 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,1 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1765 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az év eleji pénzosztás éves szinten növelte a fogyasztást

A kiskereskedelem forgalmának volumene 2022-ben összességében 5,3 százalékkal emelkedett 2021-hez képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,5 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,8 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 24,2 százalékkal nőtt az értékesítés volumene. Valójában a fogyasztás növekedésének a motorja a benzinársapka volt. Látható, hogy decemberben, amikor megszűnt az üzemanyagok hatósági ára, azonnal visszaesett a forgalom a kutakon. (Azénpénzem)