fbpx Bombaüzlet a Hernádi családban | CIVILHETES

h i r d e t é s

Bombaüzlet a Hernádi családban

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Bombaüzlet a Hernádi családban

2021. augusztus 17. - 07:53

 

Esztergom polgármestere az utolsó pillanatban járt el rokona érdekében.

Hernádi Ádám polgármester (b) és Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató (j) - Forrás: Navracsics Tibor / Facebook

Óvatos becslés szerint is több százmillió forintos haszonnal értékesíthet dunai panorámás építési telkeket Esztergomban Hernádi Zsolt Mol-vezér rokona, Bacsa György érdekeltsége. A mára húsz telekre felszabdalt egykori Gyopár kemping területéről van szó, melynek megvásárlása a 24.hu információja szerint családi segítséggel lett bombaüzlet: a több mint kéthektáros telket ugyanis Hernádi Ádám esztergomi fideszes polgármester előterjesztésére minősítették belterületté, ezzel pedig jelentősen megnőtt az értéke. Hernádi Ádám a Mol elnök-vezérigazgatójának unokaöccse.

A külterületű Gyopár kempinget 2016-ban vásárolta meg a Fővárosi Önkormányzattól a BSP Ingatlanberuházó Kft. Ez a cég egy másik társaságon keresztül Bacsa Györgyé, mellette Sasvári Viktor, a Fidesz akkori helyi önkormányzati képviselője is tulajdonos volt. Az ő szerepe azért érdekes, mert az ingatlan megvásárlásakor Esztergom városának elővásárlási joga volt a területre, amiről azután mondott le, hogy az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottsága erre a döntésre jutott.

A testületben ült Sasvári is, aki tehát egyben a vásárló cég tulajdonosa volt, ám összeférhetetlenség az önkormányzati jegyzőkönyv szerint nem merült fel.

A Fővárosi Önkormányzattól kikért adásvételi szerződés szerint 2016 végén írták alá a megállapodást, amelyen Sasvári Viktor neve is szerepelt. A vételár nettó 71 millió forint volt.

Ezt követően a 22 ezer négyzetméteres területet 2020 januárjában vonta belterületbe az önkormányzat Hernádi Ádám polgármester javaslatára. A dátum azért kulcsfontosságú, mert az átminősítésre mindössze egy hónappal azelőtt került sor, hogy hatályba lépett az a törvénymódosítás, amelynek alapján a belterületbe vont ingatlanok után 90 százalékos büntetőilletéket kell fizetniük a tulajdonosoknak. Így ezt a kiadást megúszta a Bacsa érdekeltsége.

 

Mi a különbség bel- és külterület között?

A belterület általában a települések azon része, ahol lakóingatlanok állnak, és infrastruktúra van kialakítva. A külterület is a településhez tartozik, ám az ott található telkek beépíthetősége sokkal kisebb, néhány százalék általában. Nagy különbség, hogy a belterületi ingatlanok esetében az önkormányzatnak sokkal több a felelőssége, kötelezettsége: infrastruktúrát, utakat, közműveket kell kezelnie, és például a szemétszállításról gondoskodni. A külterületen álló ingatlanra emellett nehéz hitelt felvenni, ha például gazdasági épület megnevezés szerepel a tulajdoni lapon, lakáshitelt nem lehet igényelni a megvásárlásához.

Egyéni érdek, szakmai indokok nélkül

A belterületbe vonást zárt ülésen tárgyalta meg Esztergom képviselő-testülete, a döntést alátámasztandó szakmai indoklást nem találtunk az önkormányzat dokumentumai között. Ugyanakkor a kemping eladását évek óta figyelemmel kísérte és dokumentálta Cserép János, aki a Szeretgom Egyesület színeiben 2019-ben lett önkormányzati képviselő, és megkeresésünkre azt mondta, titokban hoztak döntést a kemping területéről, szerinte még a zárt ülés feltételei sem álltak fenn. Szerinte Hernádi Ádámnak súlyos politikai felelőssége van az ügyben, hiszen

tudnia kellett, hogy a belterületbe vonással rokona érdekeltségének vagyona gyarapodik jelentősen.

Cserép arra nem kapott magyarázatot, hogy miért volt szükséges belterületbe vonni az ingatlant, tekintettel arra, hogy a környéken minden külterületi, zártkerti teleknek minősül. Ez nyilvánvalóan egyéni érdek volt – mondta, hozzátéve, ezt támasztja alá az is, hogy kempinghez közeli, azzal szomszédos területek tulajdonosai is kérték a belterületbe vonást, őket azonban szakmai indokok alapján elutasították. Az önkormányzati képviselő szerint nem az a probléma, hogy az egykor a kemping helyszínéül szolgáló ingatlant belterületbe vonták, hanem az, hogy mást nem, miközben a városnak szüksége volna az újabb építési telkekre.

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot is, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

„Az ország egyik leggazdagabb embere a tulajdonos”

A Panoráma lakópark névre keresztelt építési terület 900 és 1700 négyzetméter közötti telkeit egy helyi ingatlaniroda árulja 40 százalékos beépíthetőséget ígérve. A társaságot érdeklődő vásárolóként kerestük meg. Az ügyvezető telefonon arról adott tájékoztatást, hogy 25-28 millió forintról indulnak a telekárak, de van olyan telek is, amelynek az ára körülbelül 60 millió forint. Mint mondta, eddig hét telket értékesítettek, ezek 32-37 millió forint között keltek el.

A 24.hu érdeklődött nála a tulajdonosról is, mire azt mondta,

Az ország egyik leggazdagabb emberének érdekeltségében vannak a telkek, aki az ötven leggazdagabb magyar listáján is fent van, úgyhogy nem lehet semmi probléma.

Végül elárulta azt is, hogy Hernádi Zsoltról van szó, azonban megjegyezte, „nem ő az aláíró, hanem az unokaöccse, de ez teljesen mindegy”.

Az üzlet mértékét jól jelzi, hogy a legalacsonyabb árat figyelembe véve – ha tehát minden telket 25 millió forintért adnának el – 500 millió forint folyna be az értékesítésből, miközben a tulajdonosok nettó 71 millió forintért jutottak hozzá a területhez. Számításba véve azt is, hogy van olyan telek, ami 60 millióba kerül, hét telket pedig 32-37 millió forint közötti áron értékesítettek, inkább 600 millió forint körüli bevételre számíthat Hernádi Zsolt rokona. Így ha a vételárat és a közművesítés költségeit levonjuk is, több százmillió forintos haszonra tehet szert a BSP Ingatlanberuházó Kft.

A vállalkozás egyébként a Kisfaludy-programban 210 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy négycsillagos panzió kialakítására, ugyanabból a forrásból, amelyből Hernádi Zsolt Garancsi Istvánnal és Csányi Sándorral közös érdekeltsége 8,6 milliárd forinthoz jutott.

 

Kicsoda Bacsa György?

A 42 éves Bacsa György bekerült a kormánykörökhöz közeli Magyar Vagon Zrt.-be, amit Hernádi Zsolt mellett Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz is kötnek. Bacsa a karrierjét a 2000-es évek elején a Molnál jogtanácsosként kezdte, majd a Mol-INA integrációs projektben az INA igazgatósági elnökének tanácsadói pozícióját töltötte be. Később a Mol egyik ügyvezető igazgatói posztjáig emelkedett. Befért a gázkereskedő cég, a MET Holding AG igazgatóságába is. A Direkt36 ugyanakkor az összeférhetetlenséget súroló kapcsolatra hívta fel a figyelmet Hernádi Zsolt Mol-vezérrel: arról cikkeztek, hogy Hernádi tőkealapkezelője, a start-upok között uniós pénzeket szétosztó Gran Private Equity megtolta Bacsa érdekeltségét, miközben Bacsa a Mol-vezér unokatestvérének a fia. Bacsa Györgyöt 2019 decemberében az alapkezelője igazgatóságába is beemelte Hernádi Zsolt.

24.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s