h i r d e t é s

Boris Johnson a busz alá vetette a nagykövetet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Boris Johnson a busz alá vetette a nagykövetet

2019. július 12. - 13:57

 

Egy nappal a brit miniszterelnök-jelölti vita után lemondott London amerikai nagykövete. - írja az infostart.hu.

Forrás: infostart.hu

Az ügy kínos helyzetbe hozta az éllovas jelöltet, Boris Johnsont, akit azzal vádolnak: nem állt ki a Trump elnököt bíráló rutinos diplomata mellett.
Vasárnap óta, amikor egy brit hétvégi lap publikálta Sir Kim Darroch washingtoni brit nagykövet titkos táviratait, amelyek szerint a Trump-kormányzat "alkalmatlan és ostoba", egyre jobban dagadt a botrány a diplomata körül.

A dühös Donald Trump elnök Twitter-tirádákkal reagált, amelyekben "nagyon hülyének" titulálta a követet és "butának" Theresa May távozó brit kormányfőt, amiért "nem hallgatott rá" és "elrontotta" a brexit tárgyalásokat.

Ezt még tetézte azzal, hogy gyakorlatilag légüres térbe zárta a diplomatát, akitől hivatalos eseményekre szóló meghívókat vontak vissza.

Közben a szigetországban megtartották a két brit kormányfőjelölt televíziós vitáját. Ebben az esélytelenebb

Jeremy Hunt külügyminiszter határozottan kiállt a brit követ mellett

és azt mondta: ha ő kerül kormányra, a diplomata Washingtonban marad.

Az esélyesebb Boris Johnson, aki ex-külügyminiszterként ismeri a diplomáciai szolgálat embereit, viszont sorozatosan kitérő válaszokat adott a követ jövőjéről és nem volt hajlandó bírálni a vele szimpatizáló Trumpot.

Ezt követte szerdán a sokkoló és szokatlan lépés:

  • Sir Kim Darroch nagykövet bejelentette: lemond posztjáról, mert nem tudja többé ellátni a munkáját. A hír annyira megrázta a brit diplomáciát, hogy a külügyminisztériumban állománygyűlést hívtak össze a dolgozók megnyugtatására.
  • Sir Alan Duncan külügyi államtitkár nem fogta vissza magát és Johnsont hibáztatva azt mondta: "Gyakorlatilag a busz elé vetette ezt a fantasztikus karrierdiplomatát, pusztán a saját érdekei miatt."
  • Simon McDonald, egy másik külügyi államtitkár hozzátette: "hirtelen veszélyben az az alap, amire a karrierünket építettük. Ez személyes tragédia a nagykövetnek."

A harag átharapózott a Konzervatív Pártra is,

ahol Johnson többségben lévő hívei arra készültek, hogy szavazatukkal a kormányfői pozícióba emelik a jelöltet. Sir Patrick McLoughlin képviselő szerint "rossz szájízt hagy, ha egy miniszterelnökjelölt nem áll ki egy keményen dolgozó közalkalmazott mellett, aki semmi rosszat nem tett és akit egy idegen kormány támad. A vezető megvédi a csapatát."

A követet korábban azzal vette védelmébe a kormány, hogy a munkáját végezte, amikor értékelést küldött haza a Trump-kormányzatról.

A brit külügy vizsgálatot indított a bizalmas jelentés kiszivárogtatója ellen, a miniszterelnökség pedig bevonhatja a rendőrséget.

Theresa May heteken belül távozó kormányfő azt a szokatlan lépést is fontolgatja, hogy Johnson valószínű kormányrakerülését megelőzve új nagykövetet nevez ki. May sajnálkozását fejezte ki a diplomata lemondása miatt. Az Európai Unióból kilépő britek számára

különösen rosszkor jött a transzatlanti-botrány.

Szükségük van az amerikai szövetséges jóindulatára egy gyorsan megkötendő kereskedelmi egyezményhez.

infostart.hu


 

h i r d e t é s