h i r d e t é s

Börtönbe megy a pécsi püspökség korábbi vagyonkezelője

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Börtönbe megy a pécsi püspökség korábbi vagyonkezelője

2015. április 23. - 11:46
0 komment

 

Elutasította a Kúria a pécsi katolikus egyházmegye volt vagyonkezelője, Wolf Gyula ügyében a harmadfokú eljárásra vonatkozó ügyészi fellebbezést, így a Pécsi Ítélőtábla által kiszabott 2 év 10 hónapos letöltendő szabadságvesztés jogerőre emelkedett - tájékoztatta Bánáti János ügyvéd az újságírókat a Kúria csütörtöki döntése után.

A Wolf Gyula főszereplésével lejátszódott pécsi egyházmegyei botrányról 2010-ben elsőként az Index adott hírt. Egy volt katolikus pap tett feljelentést a püspökség vezetése ellen gazdasági és szexuális jellegű visszaélések gyanúja miatt. A feljelentést követően – értesüléseink szerint – további tíz feljelentés érkezett a hatóságokhoz. A feljelentések nagy része gazdasági visszaélések gyanúja miatt íródtak - írja az Index.

A Baranya Megyei Főügyészség elrendelte a nyomozást, ám a baranyai rendőrség nem vállalta a közreműködést a püspökséggel ápolt jó viszony miatt. Ezért a nyomozás operatív része a feljelentés után több, mint két hónappal indult csak el.

A vizsgálat miatt a Pécsi Egyházmegye vezetése lényegében kénytelen volt elhagyni a püspökséget: Mayer Mihály megyéspüspök lemondott, utódja, Veres András apostoli kormányzó pedig eltávolította a volt vagyonkezelőt illetve az egyházmegye ügyvédjét is. Az ideiglenes megbízott püspök elismerte egy, a híveknek írt körlevélben, hogy nem voltak alaptalanok a vádak.

Egy éves nyomozást és 255 tanú kihallgatását követően az ügy egyedüli vádlottja Wolf Gyula, az egyházmegye volt gazdasági igazgatója lett, jóllehet a pécsi tárgyalások során kiderült, hogy Wolf nem egyedül követte el a bűncselekményeket. Ahogy védője fogalmazott: „rövidre sikerült a vádlottak padja”.

A Pécsi Törvényszék első fokon Wolf Gyulát 3 év 10 hónap börtönre ítélte. A pécsi egyházmegye gazdálkodását 1994-től 2010-ig irányító, 52 esztendős katolikus papot adócsalás, hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértésének bűntettében marasztalta el a bíróság. A szabadságvesztésen túl Wolfot 4 évre eltiltották a közügyektől, és kamatokkal együtt több mint 70 millió forint kártérítésre megfizetésére is kötelezték.

Ezt követően, a másodfokú eljárásban a Pécsi Ítélőtábla több vádpont alól is felmentette a volt gazdasági vezetőt, és végül 2 év 10 hónap letötöltendő börtönt szabott ki rá. A vád és a védelem is fellebbezett az ítélet ellen, így a jogerős ítélet négy és fél évvel a botrány után született meg.

 

index.hu (A kép forrása: pecsma.hu)

Posted by SEJT on 2015. április 23.

 

h i r d e t é s