h i r d e t é s

Borús arcát mutatja az ősz, eső és szél is megkeserítheti a napunkat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Borús arcát mutatja az ősz, eső és szél is megkeserítheti a napunkat

2019. szeptember 06. - 06:03

 

Az átvonult évszakváltó hidegfront mögött már sehol sem tér vissza a kánikula, sőt, pénteken újabb front érkezése várható. - írja az idojaras.hu.

Talaj menti köd a felvidéki Óbást közelében 2019. szeptember 5-én. Forrás: MTI/Komka Péter

Pénteken délelőtt nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, helyenként gyenge eső is előfordulhat.  Délután folytatódik a felhőzet vastagodása, szórványosan várható eső, zápor. Megerősödik az északnyugati szél. 17, 26 fokra melegszik a levegő.

 

Orvosmeteorológia

Pénteken gyenge hidegfront halad át felettünk. Az arra érzékenyeken kívül a szeles időt nehezen tolerálókra is nehezebb nap vár, sokan ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetnek. - írja a meteoklinika.hu.

Péntekre virradóra északnyugat felől egy gyenge hidegfront érkezik, ami a nap folyamán kelet felé halad. Amennyiben a hidegfrontra érzékenyek körébe tartozik, akkor enyhébb fejfájást, izom- és hasi görcsöket tapasztalhat, a tünetek számottevő mérséklődésére pedig este sem számíthat. Országosan várható, hogy a szélre érzékenyeknek is nehezebb napjuk lesz. Ha ön is érintett, akkor ebben az esetben is fejfájás, ingerlékenység, nyugtalanság jelentkezhet, illetve a gyerekek nyűgösebbekké, kezelhetetlenebbekké válhatnak. Fejfájás esetén a halánték körkörös masszírozása csökkentheti a fájdalmait, de hosszabb távú megoldás reményében a meteogyógyászati kivizsgálást javasoljuk.

A helyenkénti csapadék hatására az ízületi panaszok is felerősödhetnek most még napközben is, az előző napokhoz képest a felhősebb időben kellemetlenebb napban lesz részünk. A hirtelen időjárás-változás kellemetlen közérzetet, nyomott hangulatot okozhat. A szabadban ingadozó lesz a hőérzet, romlik a komfortérzet és növekszik a megfázásveszély. Réteges, az előző napoknál vastagabb öltözet javasolt, a szabadtéri programoknak elsősorban keleten kedveznek a körülmények.

A pollenterhelés átmenetileg csökken, de az allergiások arra készülhetnek, hogy a hét többi napján egyre erősödni fognak a tüneteik.

A közlekedésben az élénk, olykor erős szél csökkentheti a menetstabilitást, a záporok területén pedig nedvessé, csúszóssá válik az útburkolat. Emellett ingerlékeny, ideges sofőrök is fokozzák a balesetveszélyt, lassabb vezetés, nagyobb követési távolság tartása javasolt!

Vezető tünetek a mai napon: görcsös bántalmak, fejfájás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s