h i r d e t é s

Borús nap közeleg, szakadó esőben ázhatunk rommá

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Borús nap közeleg, szakadó esőben ázhatunk rommá

2020. június 17. - 06:12

 

Szerdán délelőtt sok lesz a felhő felettünk, szórványosan alakul ki eső, zápor. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Délután általában erősen felhős lesz az ég, és további csapadékra kell készülni: eső, zápor zivatar bárhol kialakulhat! Néhol felhőszakadás is lehet. Mérsékelt lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 22 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán ismét záporok, zivatarok tehetik változatossá az időt. - írja a meteoklinika.hu.

Szerdán a párás idő fáradékonnyá teheti az érzékenyebbeket, többen alvászavarokat is tapasztalhatnak. Délutánra fülledtség rontja a humánmeteorológiai helyzetet, ez pedig elsősorban az időseket és a szívbetegeket terhelheti meg. Ha az érintettek közé tartozik, akkor lehetőleg kerülje a délutáni órákban a komolyabb fizikai igénybevételeket és próbáljon pihenni egy kicsit.

Szerdán a kimerítő idő ellenénre sem várható fronthatás. A szórványosan kialakuló záporok csak átmenetileg frissíthetik fel a levegőt, és amennyiben asztmától szenved, akkor átmeneti romlást tapasztalhat az állapotában. Ajánlott ilyenkor zárt helyen tartózkodnia a vihar elvonulásáig. A magas páratartalom miatt

a légzőszervi megbetegedésekkel küzdők állapota is romolhat, ezért amennyiben ön is érintett, akár rosszullétet, nehézlégzést is tapasztalhat. Ha teheti, ilyen esetben pihenjen le, akár csak pár percre is, illetve frissítse fel magát egy pohár vízzel.

Az UV-sugárzás a sok felhő miatt nem számottevő, de ahol kisüt s nap, ott eléri a nagyon erős fokozatot.

A pollenterhelés tovább növekszik, az allergiások állapota romolhat. Sokfelé intenzíven virágoznak a pázsitfűfélék, ami többeknél okozhat kellemetlen tüneteket. Ha ön is érzékeny rá, akkor lehetőség szerint estefelé vagy kora reggel szellőztessen, napközben többször mossa meg a szemét, és az ágyneműt se szárítsa a szabadban! A záporokat követőn nagyjából fél órával hirtelen kitisztul a levegő, ekkor jót tesz egy kis séta a szabadban.

A közlekedőket a napsütés mellett a helyi záporoktól nedvessé váló útszakaszok is megzavarhatják, a csúszós burkolaton kerülje a hirtelen fékezést, vezessen óvatosan! A zivatarokat átmenetileg viharos széllökések is kísérhetik, az oldalszél jelentősen csökkenheti a menetstabilitást.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s