h i r d e t é s

Borús téli idő kopogtat, néhol szállingózhat a hó

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Borús téli idő kopogtat, néhol szállingózhat a hó

2019. december 05. - 06:19

 

Csütörtökön délelőtt sokfelé megmarad a reggeli köd, emellett rétegfelhőzet is boríthatja az eget. - írja az idojaras.hu.

Turisták a behavazott Gellért-hegyen, Budapesten 2019. december 2-án. Forrás: MTI Fotó:Soós Lajos

Errefelé ónos szitálás és hószállingózás is előfordulhat. Foltokban azonban kisüt a nap, itt csapadék nem várható. Délután ahol megszűnik a zúzmarás köd és felszakad a rétegfelhőzet, ott sok napsütésre készülhetünk, máshol viszont marad a nyirkos, borult idő. Számottevő csapadék nem lesz, de a párás vidékeken továbbra is lehet hószállingózás és ónos szitálás. A Dunántúlon megélénkül a délies szél, máshol mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet a napos tájakon +2, +4, máshol -1, -4 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön sem érkezik front, azonban a nyirkos idő többfelé okozhat különféle humánmeteorológiai panaszokat. A kevés napsütés nem segít feltölteni a D-vitamin raktárakat. - írja a meteoklinika.hu.

Csütörtökön folytatódik a frontmentes, eseménytelen idő, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki számára kedvezően alakulna a humánmeteorológiai helyzet. Reggel sokfelé, napközben pedig a foltokban tartósan ködös területeken jelentkezhetnek kellemetlen ízületi fájdalmai, amennyiben erre hajlamos. A sajgó végtagokat ajánlatos folyamatosan melegen, azonos hőmérsékleten tartania, és reggelente kíméletesen átmozgatnia! A párás levegőben a kórokozók is könnyebben terjednek: amellett, hogy rendszeresen pótolja a szervezetéből hiányzó vitaminokat, a rendszeres kézmosással is gátat szabhat a betegségek terjedésének.

A D-vitamin pótlása már elengedhetetlen, és ebben most a kevés napsütés sem segíti. A fényszegény időszakokban mindig igyekezzen kihasználni az esetleges napos perceket!

Különösen a légúti megbetegedésekkel élők és az asztmások élnek át nehéz időszakot: a folyamatosan rossz, sőt egyre romló szmoghelyzet hatására tovább fokozódhatnak a panaszaik. Köhögési inger, nehéz légzés, szemkönnyezés jelentkezhet, a kisgyerekek számára is nagyon káros ez az állapot. A babákat inkább a koradélutáni órákban vigye ki levegőztetni, és a forgalmas belvárosban ne tartózkodjon sokat a szennyezett levegőn.

A ködfoltok tovább nehezítik a közlekedők helyzetét, és még napközben is előfordulhatnak erősen párás körzetek. A lecsökkent látástávolság és az esetlegesen csúszós útburkolat miatt vezessen lassabban, inkább induljon el picit korábban. Ingerült, türelmetlen és figyelmetlen sofőrökkel is találkozhat, közlekedjen a szokásosnál is körültekintőbben!

Vezető tünet a mai napon: légúti panaszok, ízületi bántalmak.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s