h i r d e t é s


Botrány a rákgyógyszerek körül

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Botrány a rákgyógyszerek körül

2017. október 13. - 06:38

 

Kiderült, ki kap olcsóbb rákgyógyszert 

A kép illusztráció! - Forrás: GettyImages

Csak új pácienseknél, elsőként választható készítmények esetében, de nem minden tételesen finanszírozott betegségnél lesz kötelező a legolcsóbb gyógyszerrel kezdeni a terápiát. - írja a HáziPatika.com

Meglehetősen nagy vihart kavart a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legújabb, november elsejétől életbe lépő intézkedése, amelynek eredményeként egyes betegségek induló kezelésénél a terápiához rendelkezésre álló készítmények legolcsóbbikát kell alkalmazni. Mivel pedig a legsúlyosabb kórképekre adott, épp ezért legkorszerűbb és legdrágább medicinákat tartalmazó tételes finanszírozású gyógyszerekről van szó, a gyártók, orvosok és betegszervezetek meglehetős felzúdulással fogadták a NEAK intézkedését. Az alapkezelő szerdai háttérbeszélgetésén igyekezett eloszlatni a félreértéseket és az üggyel kapcsolatban tiszta vizet önteni a pohárba - tájékoztatott a Pharmaonline.

Kit érint a változtatás?

Rögtön elsőként leszögezték, hogy a már gyógyszeres terápián lévőket nem érinti az új eljárás, gyógyszerek cseréjéről az ő esetükben szó sincs. Csak új pácienseknél, elsőként választható készítmények és nem minden tételesen finanszírozott betegség esetében kerül sor a fenti intézkedésre. Néhány kórképről van szó: a tüdő-, vastagbél- és prosztatadaganat, a melanoma, a súlyos gyulladásos betegségek, a Fábry-kór, valamint az időskori makuladegeneráció tartozik ide, illetve húsz készítmény.

Ez azonban nem jelenti, hogy a fenti kórképekkel kezelésre szoruló új betegek mindegyike elsőként csak a legolcsóbb gyógyszert kaphatja. Példaként a gyulladásos kórképet említették, amely csoportba hét indikáció is tartozik, például a Crohn betegség, a colitis ulcerosa vagy többféle psoriasis. Ehhez képest november elsejétől csak a rheumatoid arthritistől szenvedők egyes csoportjára vonatkozik majd az új rendszer. Hasonló a helyzet a tüdődaganatban, illetve melanómában szenvedők esetében is.

Az eseményen részt vett Poór Gyula, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Reumatológiai Tagozatának vezetője, aki elmondta, szakmai kompromisszumuk feltétele az volt, hogy csak olyan esetben adható az olcsóbb medicina induló kezelésként, amennyiben az adott molekula hatékonysága semmiben sem különbözik a többiekétől, csak az ára olcsóbb. Ennek fejében viszont ígéretet kaptak arra, hogy egy másik speciális, innovatív készítményt befogadnak. A tájékoztatón az is kiderült, hogy amennyiben a beteg nem bírja - mert például allergiás reakciót vált ki - az első vonalbeli olcsóbb gyógyszert, akkor értelemszerűen lecserélik.

 

hazipatika.comh i r d e t é s

betöltés...

;