h i r d e t é s

Botrány a reklámadó miatt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Botrány a reklámadó miatt

2015. február 07. - 10:31
0 komment

 

Ha a kormány valóban bevezeti az ötszázalékos reklámadót, totálissá válhat a médiaháború – nyilatkozta tegnap Simicska Lajos.

Az üzletember kiemelte: ez a háború nem pénzről, hanem elvekről szól. Sajtóhírek szerint a reklámadó módosításáról hetekig tartó titkos tárgyalásokon Lázár János kancelláriaminiszter kötött alkut az RTL régiós alelnökével. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője közölte: még nem döntöttek a mértékről.

Totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az ötszázalékos reklámadót – nyilatkozta még csütörtök este a Népszavának Simicska Lajos. Az ötszázalékos adó egyes számítások szerint megötszörözné az üzletember érdekeltségébe tartozó médiumok fizetési kötelezettségeit, és milliárdos pluszterhet róna rájuk. Simicska az Origónak tegnap azt is elmondta: ez a háború mégsem a pénzről, hanem az elvekről szól. Szerinte Orbán Viktornak csak a lojális média kell, a kritikai hangút és az ellenségeset ezért ellehetetleníti. Ezt viszont ő nem hagyja, háborúzik, bár még nem tudja, melyik fél megy tönkre előbb a ebben a harcban.

Simicska Lajos azt is kiemelte: nem az adóteher növekedése zavarja elsősorban, hanem a kiszámíthatatlanság. „Mi lesz akkor, ha Orbán Viktor egyszer csak megvakarja a fejét, és kitalálja, hogy a duplájára emeli a kulcsot?” – tette fel a kérdést. Az üzletember kiemelte: „Orbán kudarcot vallott az RTL Klubbal szemben a médiaadóval, de ennek beismerése helyett ragaszkodik az ötlethez és a várt bevételhez, így szétteríti a terhet a médiapiac kisebb szereplői között.” Ám a kormánynál sem a pénzről szól a történet, hanem a magyar médiapiac feletti befolyásszerzésről – tette hozzá. Simicska szerint a miniszterelnök három csoportra osztja a médiaszereplőket: a kormányzattal teljes egyetértésben lévőkre, a kritikai hangúakra és az ellenségekre, célja pedig az, hogy ezek közül csak az első kategória maradjon, a többieket ellehetetleníti. „Én ebben nem vagyok partner, ezzel nem értek egyet, mert ez a megközelítés elveim ellen való” – jelentette ki. Az Origo kérdésére, hogy ebben a totális háborúban melyik fél megy tönkre előbb, azt válaszolta: ő nem hátrál meg, majd meglátják, ki bírja tovább.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető tegnap azt mondta: a mezőkövesdi frakcióülésen egyelőre nem született döntés a reklámadó mértékéről, a kormány folytatja a tárgyalásokat, és azok után a kabinet megoldási javaslata visszakerül a frakció elé, ám egy esetleges változtatás esetén a reklámadóból származó bevételt pótolni kell, ezt a kormánynak meg kell oldania. Rogán a reklámadóval szembeni tiltakozásokat úgy értékelte: „Akit egy adó érint, az természetesen mindig hangosan tiltakozik.”

Sajtóhírek szerint a reklámadó módosításáról hetekig tartó titkos tárgyalásokon kötött alkut Lázár János az RTL régiós alelnökével. Lázár csütörtökön azt közölte a frakcióülés résztvevőivel, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat, ha nem változtatnak ezen az adón. Rogán tegnap nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a reklámadó módosításáról a kancelláriaminiszter már megegyezett az RTL-lel.

A kormány nem háborúzik senkivel – közölte tegnap a kormányszóvivő. Kovács Zoltán az Európai Bizottságra hárította a felelősséget a reklámadó módosítása kapcsán. Úgy fogalmazott: a kormányt kötik az uniós normák, de arról még nincs döntés, hogy valóban öt százalék körüli lesz-e a közteher mértéke. A kormányszóvivő arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a sávos közteher eltörlésével hány magyar médiavállalkozás kerül hátrányos helyzetbe.

A médiapiac szereplőinek döntő többsége úgy nyilatkozott: az ötszázalékos reklámadó kormányzati terve újabb támadás a demokrácia ellen. A jelenleg érvényes sávos rendszernél három médiacég esik a magasabb adókulcs alá: az RTL Klub mintegy négymilliárdot fizet, a TV2 és a Sanoma pedig 1,5 milliárdot. A Lázár-féle egykulcsos adóval azonban az RTL terhe 1,2 milliárd forint alá csökkenne, feleződne a TV2 és a Sanoma adója, a három cég összesen 4,6 milliárd forintot spórolna. A különbözetet viszont – az eddigi nyilatkozatok alapján – a magyar tulajdonú, kevésbé tőkeerős médiavállalkozásokkal fizettetné meg a kormánytöbbség.

A Magyar Reklámszövetség is súlyos aggályát fejezte ki. Jelezték, az eddig nullaszázalékos adózói körbe eső cégek bevonása a kis árbevételű hazai médiavállalkozásokat – például a lapkiadókat – egyértelműen ellehetetlenítené, és a saját reklám megadóztatása miatt kiterjesztené az adóalanyi kört minden Magyarországon tevékenykedő vállalkozásra.

 

mno.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s