h i r d e t é s

Brüsszel bepereli a magyar kormányt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Brüsszel bepereli a magyar kormányt

2019. július 25. - 09:00

 

A népszava.hu beszámolt róla, hogy az Európai Bizottság (EB) keresetet indít Magyarország ellen az Európai Bíróságon a Stop Soros törvénycsomag miatt - írja a napi.hu.

Illusztráció: 24.hu Fotó: Karancsi Rudolf

A brüsszeli testület csütörtökön hozza nyilvánosságra az erről szóló döntését

- írta a napilap.

Az EB szerint ugyanis a magyar hatóságok nem adtak kielégítő választ az aggályaira, ezért a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárást az utolsó, bírósági szakaszba lépteti. Brüsszel szerint uniós jogba ütköznek azok a magyar törvényi rendelkezések, amelyek büntethetővé teszik a menedékjog és a tartózkodási engedély megszerzését támogató tevékenységeket.

Az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag korlátozza a menedékjog kérelmezésének jogát és az egyéni szabadságjogokat

- áll az indoklásban.

Az EB még 2018. júliusában felszólító levél kiküldésével indított kötelezettségszegési eljárást. Idén januárban a második szakaszába léptette a folyamatot, amikor indoklással ellátott véleményt továbbított a magyar hatóságoknak, amelyeknek két hónapjuk volt a válaszadásra.

Hatályon kívül kell helyezni a civil szervezeteket érintő magyar migrációs különadóra vonatkozó szabályozást, hivatalos nevén a "Stop Soros" törvénycsomagot, mert az sérti a szólásszabadságot és az egyesülési szabadságot - közölte 2018. decemberében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság közös állásfoglalásban.

A testület szerint komoly kétségeik vannak a törvény 253. szakaszában foglalt célkitűzések legitimitásával kapcsolatban. Az adó nem csupán kormányzati tevékenységet finanszíroz, hanem "elriaszt" a migrációval összefüggő legitim egyesületi tevékenység végzésétől. Az olyan nyilvánvalóan semleges eszköznek mint egy új adó felhasználása egyéneknek vagy szervezeteknek az általuk képviselt nézetek miatti megbüntetésére a szakértők szerint ellentétes a hatóságok által nem kedvelt csoportok szólás- és egyesülési szabadságával.

napi.hu


 

h i r d e t é s