h i r d e t é s

Brüsszel nem titkolná az OLAF-jelentést

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Brüsszel nem titkolná az OLAF-jelentést

2018. február 13. - 12:10

 

Az Európai Bizottság még nem egyeztet a hatóságokkal az uniós pénzek visszafizetéséről.

Forrás: alfahir.hu

Az Európai Bizottság még nem egyeztet a magyar hatóságokkal az Elios Zrt. által állítólag elcsalt uniós pénzek visszafizetéséről. Az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) igazságügyi ajánlásokat is tartalmazó jelentését egyelőre behatóan elemzi az uniós ellenőrző és végrehajtó testület regionális támogatásokat felügyelő főigazgatósága – értesültünk.

Csak a dokumentum áttanulmányozását követően kezdődnek meg a konzultációk Brüsszel és Budapest között arról, hogy meg kell-e téríteni az okozott kárt, és ha igen, akkor mennyit kell visszafizetni az EU kasszájába. Közismert, hogy az OLAF azt javasolta: a pénzeket kezelő Európai Bizottság a közvilágítási projektekhez nyújtott teljes támogatási összeget kérje vissza. Ez több mint 13 milliárd forint.

Sem a bizottsági elemző munkának, sem a kétoldalú konzultációnak nincs határideje. Emlékezetes, hogy a csalás elleni hivatal több mint egy éve elküldte az érintetteknek a négyes metró építése körüli szabálytalanságokról szóló jelentését, de a brüsszeli testület és a magyar hatóságok még nem jutottak dűlőre a következő lépésekről.

Az Európai Bizottság soha nem hozza nyilvánosságra az OLAF jelentéseit és ajánlásait. Nem szól bele abba sem, hogy a tagállamok hivatalos szervei publikálják-e azokat vagy sem – erősítették meg lapunknak a témát ismerő szakértők.

Megkérdeztük az OLAF-ot is, hogy a tagországok általában közzétehetik-e ezeket a dokumentumokat a hivatal belegyezése nélkül. A sajtószolgálat tájékoztatása szerint az illetékes nemzeti hatóságok dolga, hogy a hazai törvényeknek megfelelően meghozzák a szükséges döntéseket. Ha úgy határoznak, hogy publikálják a jelentést, akkor ügyelniük kell arra, hogy tiszteletben tartsák a bírósági titoktartásra, a személyes adatok védelmére és az eljárási jogra vonatkozó nemzeti és közösségi szabályokat. Ehhez nem kell az OLAF engedélyét kérniük, de ha kétségeik támadnak egy-egy dokumentum bizalmas jellegével kapcsolatban, kikérhetik az érintett intézmény vagy testület tanácsát – közölte lapunkkal a sajtószolgálat.

 

Szerző: Halmai Katalin (Brüsszel) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s