h i r d e t é s

Brutálisan hosszúan a várólisták

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Brutálisan hosszúan a várólisták

2022. január 15. - 10:27

Csípőprotézis műtétre a legtöbbet, 2521 napot a Dél-Dunántúlon kell várni a friss nyilvántartás szerint.

A kép illusztráció! - Forrás: Pénzcentrum

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvántartását tanulmányozva szűrte le a Pénzcentrum, hogy több műtét esetében rekordhosszúra nőttek a várólisták. Ez részben a járvány megfékezésére irányuló korlátozások következménye. A csípőprotézis műtéttel szemléltetve így változott a várólista hosszúsága az elmúlt időszakban:

2019-ben országosan 291 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő, ez 2020 májusában 324 napra, 2021 januárjára 371 napra nőtt. Jelenleg az átlagos tervezett várakozási idő 528 nap egy csipőprotézis műtétre – írja a lap.

A várólisták nemcsak a korlátozások miatt nőttek, hanem azért is, mert a betegek is vonakodtak orvoshoz fordulni, nem vettek részt azokon a vizsgálatokon, amely alapján a műtéti előjegyzés megtörténhet.

A lap emlékeztet rá, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a felhalmozódott műtétek elvégzésére, a várólisták rövidítésére kiemelt 12,2 milliárd forintos kormányzati támogatást kapnak a kórházak. Az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások a harmadik hullám lecsengésekor, 2021. május 13-tól kezdődtek újra.

A Pénzcentrum a NEAK adatait összevetve arra jutott, hogy a csípő- és térprotézis, gerincműtétek, ortopédiai nagyműtétek, sérvműtétek, pajzsmirigy műtétek esetében egy év alatt jelentősen hosszabbodtak a várólisták. Szürkehályog műtétre csaknem 7600-zal, vagyis 80 százalékkal több beteg vár, mint egy évvel korábban.

A lap megjegyzi, hogy a maximális várakozási idő egyes térségekben többszöröse is lehet az országos átlagnak:

  • csípőprotézis műtétre a legtöbbet, 2521 napot – csaknem 7 évet! – kell várni a friss nyilvántartás szerint a Dél-Dunántúlon.
  • a nyugat-dunántúli térségben térprotézisre 1939 napot jelez a NEAK rendszere
  • sérvműtétekre implantátum nélkül 1300 napot kell várni Észak-Magyarországon
  • Észak-Közép-Magyarországon 1093 nap is lehet, mire egy szürkehályogműtétre bejuthat a beteg
  • egy epekő műtétre is Nyugat-Közép-Magyarországon több mint 2,5 év a maximális várakozási idő.

hvg.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s