h i r d e t é s


Búcsú a dízel autóktól?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Búcsú a dízel autóktól?

2016. december 02. - 16:46
0 komment

 

2025-ben már tilos lesz dízel járművel közlekedni Athénben, Madridban, Mexikóvárosban és Párizsban – ezt jelentette be a négy főváros polgármestere Mexikóvárosban - írja a gepnarancs.hu.

Forrás: auto.economictimes.indiatimes.com

Ott üléseznek a C40 szervezet polgármesterei. A nagyvárosok vezetői – akik egyébként már kilencvenen vannak – a környezetvédelmet mindennél fontosabbnak tartják. Még akkor is, ha az hihetetlenül költséges. 375 milliárd dollárra becsülik azt az összeget, melyet ezeknek a világvárosoknak a levegő tisztaságára kellene fordítaniuk azért, hogy 2020-ban jó levegőt szippanthassanak be a polgárok.

A dízel a levegőszennyezés fő tényezője. Anne Hidalgo, Párizs polgármester asszonya ezért már 2020-ra száműzi ezeket a járműveket a Fény városából. Athén, Madrid és Mexikóváros csak 2025-ben akarja ezt elérni.

Michael Bloomberg, aki New York polgármestere volt sokáig ésmost pedig az ENSZ nagyvárosokkal foglalkozó különmegbízottja, elmondta Mexikóvárosban: az egyik legfőbb probléma a pénzkérdés. Bloomberg, aki maga is milliárdos vállalkozó, arra hívta fel a figyelmet, hogy be kell vonni a környezetvédelmi programokba a privát szférát. Önmagában ugyanis városi vagy állami forrásokból nem jut elég pénz a környezetvédelemre.

Vancouver polgármestere pedig elmondta Mexikóvárosban: a jó levegő maga is hozzájárul a GDP növekedéséhez. A kanadai nagyváros azóta különösen népszerű befektetési célponttá vált, hogy felmérésekkel igazolta: Észak-Amerika metropoliszai közül ott a legtisztább a levegő…

Szerző: Lengyel Miklós / globoport.hu / gepnarancs.hu

Címkék: 

 

h i r d e t é s

betöltés..