fbpx Budapest a szennyvizes maffia karmai között | CIVILHETES

h i r d e t é s

Budapest a szennyvizes maffia karmai között

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Budapest a szennyvizes maffia karmai között

2015. szeptember 26. - 09:48
0 komment

 

Szinte napra két éve derült fény a XVIII. kerületi Cséry-telepen a főváros, talán legnagyobb környezetszennyezésére.

Most újabb fordulat történt az ügyben, amit szintén – ahogy két éve is – Szaniszló Sándor, jelenleg is MSZP delegált fővárosi képviselő tárt a nyilvánosság elé a 168órának.

– Képviselő Úr! Fogalja össze, mi történt két évvel ezelőtt.

– 2013 szeptemberében olyan felvételeket kaptam, majd készítettem én is, amelyeken a fővárosi tulajdonú szippantós cég, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) szennyvízszállító gépjárművei a vállalat kezelésében lévő Cséry-telep talajába munkagépekkel vájt, nem túl mély árkokba ürítették a kommunális iszapot. De a talajba öntötték a különböző vállalkozásoktól elszállított fáradt olajat és nehéz fémeket tartalmazó vegyi anyagokat is. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy a vállalat legfelső vezetőinek tudtával évek óta folyt a környezetrombolás, amely során óriási mennyiségű veszélyes anyag került a XVIII. kerületi és a gyáli talajvízbe.

– Azon kívül, hogy ráirányította a társadalmi- és médiafigyelmet az esetre, mit tett még?

– Az ügyben számos feljelentés született, amelyekről a mai napig semmit sem lehet tudni, holott az FTSZV közel 300 millió forintot vételezett be veszélyes anyagok szállításából, amit a vállalat könyveiben úgy jelenítettek meg, mintha a hivatalos lerakóba szállították volna. Pedig a talajba öntötték, aminek az önköltsége nemigen lehetett 300 millió forint. Ebben az esetben viszont szeretnénk megtudni, hova tűnt a közpénz kreatívan elkönyvelt különbsége.


Fotó: 168ora.hu

– Mi történt az elmúlt két évben azon kívül, hogy a felelős elsőszámú vezetőt menesztette a főváros?

– A menesztés ténye mellett arról már nem számoltak be Budapest vezetői, hogy azt az embert, aki ilyen szörnyű környezeti kárt okozott, hatszázezer forint havi fizetéssel helyezték el a Fővárosi Vízműveknél. Mindezek mellett a telep rekultivációja az eltelt két évben egyetlen lépéssel sem került közelebb a kivitelezéshez, holott ezt a kötelezettséget a Közép Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság előírta a fővárosnak. Időközben az állami költségvetésből 100 millió forintot elkülönítettek a Cséry-telepi környezeti károk felmérésére, de ezt a keretet sem sikerült felhasználni. Lassan le is jár az erre szánt idő, így alighanem az összeg érintetlenül kerül vissza a költségvetéshez, hacsak „meg nem esik rajtunk” az urak szíve.

– A hangjából ítélve nem csak elszánt, de szomorú és elkeseredett is.

– Hogyne lennék az, amikor néhány napja újabb felvételek kerültek elő, amelyek azt bizonyítják, hogy rendületlenül folytatódnak a XVIII. kerület határában a fővárosi szippantós gépjárművekkel elkövetett illegális szennyvízleürítések. A rombolást és az emberi egészség veszélyeztetését ezúttal a Cséry-teleptől alig 3 km-re lévő, egykori laktanya területén végzik. Tudni kell, hogy a főváros évi 168 millió forinttal támogatja a vállalatot, mert elméletben veszteséges a szippantási tevékenység, bár nem éppen olcsó a szolgáltatás, hiszen a családoktól köbméterenként 1634 forintot szednek be.

– Pontosan tudják, hogy mi kerül a földbe?

– Nem, ugyanis nem engednek senkit az illegális aknák közelébe. Akárcsak két éve, most sem tudni pontosan, mit szállítanak a szippantós járművek. Attól tartunk, hogy egy újabb drámai ipari méretű környezetrombolás folyik egy olyan területen, amelytől néhány száz méterre házak állnak, és amelynek az immunrendszerét, már az elmúlt évek környezetszennyezése is alaposan tönkretette. Mivel el vagyunk zárva minden lényeges és fontos információtól, kénytelen voltam több, például ügyészségi feljelentést is tenni az ügyben. Nehéz kimondani, de úgy tűnik, a főváros vállalata egy jól szervezett, kiválóan konspiráló szennyvizes maffia túsza lett, amellyel Budapest jelenlegi vezetése valamiért nem képes leszámolni.

 

168ora.hu (Címlap: Fotó: 168ora.hu)


 

h i r d e t é s