h i r d e t é s

Budapest elégedetlen Kijevvel, és ezt Washington tudomására hozta

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Budapest elégedetlen Kijevvel, és ezt Washington tudomására hozta

2021. december 05. - 16:43

Biztonságpolitikáról, gazdasági együttműködésről és politikai kapcsolatokról tárgyalt Németh Zsolt Washingtonban, a kongresszus és a szenátus tagjaival is találkozott.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Németh Zsolt - Fotó: Illyés Tibor/MTI

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek azt mondta: az Amerikai Egyesült Államok a legfontosabb nemzetközi szereplő a világpolitikában, ezért Magyarországnak kulcsfontosságú a folyamatos, magas szintű párbeszéd fenntartása. Washington és Budapest kétoldalú kapcsolataiban hangsúlyos szerepe van a biztonságpolitikának, a nyugat-balkáni stabilitás témája is szóba került.

AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK NAGY ELISMERÉSSEL TEKINT MAGYARORSZÁG BALKÁNI SZEREPVÁLLALÁSÁRA, KÜLÖNÖSEN AMIATT, HOGY A KFOR PARANCSNOKSÁGÁT ŐSZTŐL EGY MAGYAR TÁBORNOK VETTE ÁT, ÉS MAGYARORSZÁG JELENTŐSEN NÖVELTE KONTINGENSEINEK ARÁNYÁT A TÉRSÉGBEN.

Németh Zsolt a tárgyalásokon Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban jelezte Budapest elkötelezettségét Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti kisebbségi jogok, különösen a kárpátaljai magyarság szerzett jogainak tiszteletben tartása előfeltétele Magyarország hozzájárulásának. Budapest elégedetlen Kijev magatartással e téren, és ezt az amerikai partnerek tudomására is adta.

A külügyi bizottság elnöke arról is beszélt, hogy a gazdasági együttműködés területén látványos eredmények vannak: az Amerikai Egyesült Államok Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Európán kívül, a rendszerváltozás óta a második legjelentősebb tőkebefektető Magyarországon, és több mint százezer magyar munkahely fenntartásához járult hozzá. Hozzáfűzte: emiatt Budapest érdeke, hogy az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatok továbbra is fejlődjenek, és hogy megfelelő, kiszámítható legyen az üzleti környezet. (Index)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s