h i r d e t é s

Büntetőfékeztek az ellenőrök

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Büntetőfékeztek az ellenőrök

2020. augusztus 01. - 06:42

 

Nem kicsit tolhatták túl az ellenőrök egy menetrend szerint közlekedő, utasokkal teli autóbusz ellenőrzését.

A kamera rögzítette a busz elé vágó autót, látszik, hogy nincs rajta semmilyen jelzés - Fotó: KDSZSZ

Az akciófilmbe illő jelenetről először a Blikk írt. A Volánbusz sofőrje szerint az ellenőrök kocsijukkal először le akarták szorítani az útról az utasokkal teli buszt, majd amikor ez nem sikerült, elévágtak és vészfékezésre kényszerítették. A rendőrség közúti veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz.

A vészhelyzetről és az utána következő botrányról a buszvezető beszámolója alapján a szakszervezet jegyzőkönyvet tett közzé. Eszerint az ellenőrök autója a megálló előtti utcában rejtőzködött, ahonnan hangosan dudálva vágott ki a busz elé.

"A járdaszigetet megkerülve, a forgalommal szembeni sávban, szinte együtt kanyarodtunk a 6-os útra. Az autó megpróbált leszorítani, miközben elém vágott" – idézi a szakszervezet a sofőr beszámolóját.

Az autón nem volt semmiféle jelzés, így a járművezető fejében az is megfordult, hogy rablók támadták meg a buszt. Mindenesetre elég furcsa haramiáknak tűntek, a kocsiból ugyanis egy feldúlt férfi üvöltözött, hogy miért nem állt meg, közben pedig két nő odakintről dörömbölni kezdett a jármű ajtaján. Ekkor már látható volt a nyakukban lógó ellenőri igazolvány. Miután felszálltak, egy utas szóvá tette, hogy miért ezzel az életveszélyes módszerrel állították meg a járatot.

"Utasítsa rendre az utasát, különben le fogom szállítani!" – rivallt rá a tanúk szerint a megdöbbent buszvezetőre a megszólított ellenőrnő. Miután leellenőrizték a jegyeket, visszaültek az autóba. A járat és az ellenőr autója együtt gurult el Dunaújvárosig, ahol a sofőr feljelentést tett.

– Bokorugró ellenőröknek hívjuk őket. Régen táblával intették le a buszt, újabban autóra teszik ki a jelzést. Most ilyen a fedélzeti kamera képei szerint nem volt a kocsi hátulján – mondta el a Blikknek Dobi István, a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSzSz) elnöke. Hozzátette, senki nem érti, mi szükség van erre, miért nem szállnak fel megállóban vagy az induló állomáson. – Többször jeleztük a Volán igazgatóságának, hogy vessen véget az alvállalkozó ennek a gyakorlatnak, mert baleset lesz a vége – tette hozzá Dobi.


A tanúk szerint az ellenőr csak a megállás után rakta ki az ellenőrzést igazoló táblát - Fotó: KDSZSZ

Megállóban vagy pihenőben

Az ellenőröknek a kijelölt megállóban kell felszállniuk az autóbuszra. A járművet menet közben csak kiépített megállóhelyen vagy autópálya-pihenőben lehet leinteni a KRESZ szabályainak betartása mellett. Az ellenőrzést végző autó hátsó szélvédőjén futó fénnyel, ennek hiányában piros tárcsával kell jelezni az ellenőrzési szándékot – tudatta a Blikk megkeresésére a Volánbusz sajtóosztálya, többet a rendőrségi eljárás végéig nem közöltek.

blikk.hu / rtl.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s