h i r d e t é s

Cáfolja a CEU a Magyar Idők-et

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Cáfolja a CEU a Magyar Idők-et

2018. november 08. - 16:51

 

A Közép-európai Egyetem (CEU) cáfolja a Magyar Idők mai cikkében közölt pontatlanságokat. 

A magyar tisztségviselők hivatalos, New York-i látogatásán készült fotón látható résztvevők:Dr. Palkovics László (akkor) felsőoktatásért felelős államtitkár a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Altusz Kristóf (akkor) külügyi helyettes államtitkár, miniszterelnöki megbízott Dr. Laky-Takács Péter Attila A miniszterelnöki megbízott kabinetvezetője Leslie Templeman New York Állam Oktatási Hivatalának Főiskolai és Egyetemi Értékelési Irodájának igazgatója (Office of College and University Evaluation, New York State Education Department) Leon Botstein a CEU kuratóriumának elnöke Jonathan Becker a CEU amerikai oktatási programjainak igazgatója Liviu Matei a CEU rektorhelyettese Matthew Nimetz (akkor) a CEU kuratóriumának tagja Taun Toay a CEU és a Bard College egyenlőtlenségek vizsgálata című oklevelet nyújtó képzésének koordinátora Jen Murray igazgató, Institute for International Liberal Education, Bard College

A CEU a Bard College-dzsal közös oktatási programot működtet, amelyet a CEU diákjainak érdekeit szem előtt tartva hozott létre, és amellyel teljesíti a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításának feltételét a származási országban folytatott oktatási tevékenységről. Az oktatási kérdésekben illetékes intézmény, New York Állam Oktatási Hivatala több alkalommal megerősítette a program regisztrációjának és jóváhagyásának tényét a magyar hatóságokkal folytatott hivatalos levelezés során. A leveleket a CEU már korábban több alkalommal is nyilvánosságra hozta.

Ez egy rosszindulatú kísérlet a CEU ellehetetlenítésére, amely egyúttal az amerikai hatóságokat is rossz fényben tünteti fel, akik többször is megerősítették, hogy oktatási tevékenységet végzünk az Egyesült Államokban.

- mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

Ennek a lejárató kampánynak véget kell vetni. A CEU már egy éve megfelel a törvényeknek. A magyar kormány teszi lehetetlenné a helyzet megoldását.

Ahogyan azt a CEU már korábban is közölte, 2018 áprilisában magas rangú magyar tisztségviselők küldöttsége látogatta meg a CEU New York állambeli oktatási helyszínét, ott járt az akkori felsőoktatásért felelős államtitkár, Palkovics László, valamint a Magyarország és New York állam közötti tárgyalásokért felelős miniszterelnöki megbízott, Altusz Kristóf is. Itt saját szemükkel is meggyőződtek arról, és egyértelműen meg is erősítették, hogy a CEU oktatási tevékenységet folytat New York államban. A közleményhez csatoljuk a látogatásról készült fotót, alább pedig közzétesszük a résztvevők névsorát is.

Az egyenlőtlenségek vizsgálata című oklevelet nyújtó képzésben részt vevő CEU-s diákok azután kapnak diplomát, hogy Budapesten befejezték tanulmányaikat. Az oklevelet nyújtó képzések a Magyar Idők állításával szemben gyakran képezik a mesterképzések részét az amerikai egyetemeken.

Az oklevelet nyújtó program elindítása óta a CEU kiterjesztette a New York-ban végzett oktatási tevékenységeit. Ebben a szemeszterben a CEU nemzetközi kapcsolatok szakának másodéves mesterszakos hallgatói New Yorkban a CEU oktatóitól tanulnak, és jelentős nemzetközi szervezetek gyakornoki programjaiban vesznek részt. Ezek a hallgatók az amerikai diplomájukhoz szükséges krediteket is szereznek a képzés során.

A CEU emellett cserediák programot is működtet a Bard College-dzsal közösen, amely során amerikai diákok érkeznek a CEU-ra. A program több éve fut már, és nem összetévesztendő az egyenlőtlenségek vizsgálata című oklevelet nyújtó képzéssel, amelyet New York államban a CEU diákjainak részére indítottunk. Sajnálatos módon a Magyar Idők összekeverte a két programot.

 


 

h i r d e t é s