h i r d e t é s

Čaputovának nincs gondja a kettős állampolgársággal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Čaputovának nincs gondja a kettős állampolgársággal

2019. július 19. - 06:40

 

Gombaszögre látogatott a szlovák államfő, ahol beszélt a szlovák-magyar viszonyról, a magyar történelmi múltat átlépő szlovák alkotmányról és a kettős állampolgárságról is. - írja a mandiner.hu.

Forrás: MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Felvidék Ma beszámolója szerint nagy érdeklődés fogadta Zuzana Čaputová gombaszögi látogatását. A legjelentősebb szlovákiai magyar ifjúsági találkozó egyik legnagyobb attrakciója volt a frissen megválasztott államfő szereplése.

 Čaputová számos témát érintett, többek között elárult, hogy legutóbb a Most-Hídra szavazott, illetve kifejtette, hogy nem ellenzi a kettős állampolgárságot, amely miatt több szlovákiai magyart is meghurcoltak az utóbbi években.

Szóba került a magyar történelmi múltat negligáló szlovák alkotmány is,a hogy a Felvidék Ma tudósít:

Beszéltek a Szlovák Köztársaság Alkotmányának szövegéről is, mely így kezdődik: »Mi, a szlovák nemzet, emlékezvén őseink politikai és kulturális hagyatékára, valamint a nemzeti létért és saját államiságért folytatott…« Ebben nem lát problémát, hiszen, mint mondta, az 5. sorban így folytatódik: „együtt a Szlovák Köztársaság területén élő nemzetiségi kisebbségek és etnikai csoportok tagjaival”, tehát szerinte mivel meg vannak benne jelölve a kisebbségek is, így az nem szorul változtatásra.

Beszélgetőpartnere Mózes Szabolcs volt, akit mi is kifaggattunk a szlovák közállapotokról.

mandiner.hu


 

h i r d e t é s