h i r d e t é s

Clinton veszített, de a marihuána nagyot győzőtt a választáson

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Clinton veszített, de a marihuána nagyot győzőtt a választáson

2016. november 09. - 13:15
0 komment

 

Az eddigi eredmények alapján majdnem mindegyik olyan államban a marihuána legalizálása mellett voksoltak a választók, ahol ezt megkérdezték tőlük - írja a Privátbankár.

the-junky-g.com

A legalizáció hívei szerint így már a szövetségi, sőt esetleg világszintű engedélyezés sem lehet messze, ugyanakkor Trump eddig nem nyilatkozott egyértelműen erről a kérdésről.

Az amerikai elnökválasztással egy időben több államban a marihuána legalizálásáról is dönthettek a választók az USA-ban. Florida lett az USA 26. állama, ahol a választók szavazataival legalizálták az orvosi célú marihuána-felhasználást – jelentette a Vox.com. Ezzel már a tagállamok többségében megvalósult az orvosi célú legalizáció, a rák, az epilepszia, a HIV-fertőzés (AIDS), a PTSD (poszttraumás stressz szindróma) és más súlyos betegségek kezelésére.

Arkansas, Észak-Dakota és Montana is az orvosi célú felhasználásról szavazott most. Arizona, Kalifornia, Maine, Massachusetts és Nevada pedig a rekreációs – szórakozási – célú felhasználásról döntött. Ha mindegyik helyen a legalizálás mellett vannak a választók, megnégyszereződhet a teljes legalizációt alkalmazó államok száma – írja a Vox.com.

A kaliforniai választók igennel szavaztak a marihuánára, nemcsak az orvosi célú használatot legalizálták tegnap, a 21. éven felüli állampolgárok kisebb mennyiségben tarthatnak maguknál füvet és termeszthetik is azt az előzetes adatok alapján. Itt az orvosi marihuánát már 1996-ban legalizálták. Most a kaliforniai állam adókat készül kivetni a termelésre és forgalmazásra, hogy bevételekre tegyen szert – írta a német Faz.net a Dpa hírügynökség nyomán.

A The Washington Post úgy tudja, Kalifornia, Massachusetts és Nevada államokban a legalizáció mellett szavaztak. Ez a marihuána legnagyobb győzelme 2012 óta, amikor Colorado és Washington államokban átment a rekreációs célú használat engedélyezése. Main és Arizona államokban még nincs végleges eredmény.

Az orvosi célú felhasználásról Florida, Észak-Dakota és Arkansas pozitívan döntött, Montana államban ma délelőtt még nem volt végeredmény, de vezetnek a legalizálás hívei – írták.

A marihuána legalizálásának hívei történelmi győzelemről beszélnek. Azt jósolják, hogy ezzel – főleg a népes Kalifornia csatlakozásával – az egész USA-ra, sőt az egész világra kiterjedő legalizálás sincs már messze. (A több tízmilliós lakosságú állam az USA népességének 12 százalékát adja.)

A konzervatív Donald Trump elnöki győzelme ezt ugyanakkor bizonytalanná teszi, neki eddig legalábbis ellentmondásosak voltak az ezzel a kábítószerrel kapcsolatos nyilatkozatai. (privatbankar.hu)


 

h i r d e t é s