h i r d e t é s

Csak a kormány manipulálja nagyüzemben a közösségi médiát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csak a kormány manipulálja nagyüzemben a közösségi médiát

2018. november 06. - 11:01

 

Tisztogatott egyet a Facebook

A kép illusztráció! - Forrás: Computerworld

Az oxfordi egyetemen 2016-ban indult, és a tervek szerint 2020-ig tart a Computational Propaganda projekt, ami azt vizsgálja, hogy világszerte kormányok, politikai szereplők hogyan manipulálják a közvéleményt a közösségi médián keresztül, milyen fegyvereket és ki ellen vetnek be ebben a titkos információs háborúban.

A 48 országot vizsgáló projekt figyelme Magyarországra is kiterjed: a most publikussá vált jelentésről (PDF) az Index írt hosszabban.

A kutatók szerint Magyarországon egyedül a kormány csinálja nagyban a közösségimédia-manipulációt.

Se pártoknál, se politikusoknál, se civil szervezeteknél, se ilyesmivel foglalkozó privát cégeknél nem találták ilyen ehhez hasonló aktivitás nyomát. Ebben Örményországhoz, Iránhoz, Mianmarhoz és Észak-Koreához hasonlítunk – írja az Index.

Technikában gyengék, módszerekben jók a magyar trollok

A kutatás szerint

a magyarországi internetes manipulációt 2013-14-ig az orosz befolyás jellemezte. 2015-től a helyüket átvette egy hazai fejlesztésű álhírterjesztő birodalom, ami a hivatalos kormánybarát médiával szoros szimbiózisban működik.

A propaganda direkt orosz irányítás nélkül is jellemzően a Kreml narratíváját tolmácsolja, legyen szó a menekültválság kapcsán az indulatok szításáról, az általános nyugatellenességről, vagy éppen Soros György démonizálásáról – állítja az oxfordi kutatók tanulmánya.

Alkalmazott technikákban azonban nincs topon a magyar trollhadsereg: csak emberi operátorok üzemeltette, „kézműves kamufelhasználók” terjesztik a kormányzati propagandát, miközben az élvonal már sokkal nagyobb teljesítményű automatizált felhasználókat részesít előnyben.

A propaganda-módszerek közül viszont mindent bevetnek a hazai trollok: az oxfordi kutatók négy nagy kategóriájából három – a kormányt támogató üzenetek sulykolása, az ellenzék támadása, illetve a politikai ellenfelek elleni trollkodás – ott van a repertoárban. Egyedül a semleges, figyelemelterelésre használt hírek terjesztése maradt ki a hazai információs háborúban.

A manipuláció jellegzetes fegyvere a médiába, a közhivatalokba, a tudományba, az oktatásba vetett bizalom tudatos lerombolása is, amivel az egész társadalmat teszik sebezhetőbbé a propagandakampányok, illetve lehetetlenítik el az értelmes párbeszédet fontos és érzékeny témákban

– összegzi az Index a kutatás tanulságait. (24.hu)


 

h i r d e t é s