h i r d e t é s

Csaknem 5000 tanár hiányzik az iskolákból

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Csaknem 5000 tanár hiányzik az iskolákból

2017. szeptember 18. - 14:43

A pedagógushiány mára olyan méretűvé vált, hogy nem csak a kistelepüléseken, hanem a fővárosban is problémákat okoz. - írja a zoom.hu.

Forrás: zoom.hu

A Jófogás és a Vatera mellett már a Facebookon is kétségbeesetten keresnek tanárokat azokba az iskolákba, ahol a tanév kezdetéig még mindig nem sikerült az összes állást betölteni.

A budapesti Vörösmarty Mihály általános iskolában maguk a tanulók írták ki nemrég a közösségi oldalra: bár elengedhetetlen, hogy tanuljanak angolul, eddig még nem találtak nyelvtanárt .

Szeretnék egy jó humorú, közvetlen, angoltanárt, aki eljönne az iskolánkba minket tanítani. Mi ígérjük, hogy akarunk is tanulni

– ígérte a szokatlan hirdetésben az 5. B. osztály.

Esetük egyáltalán nem egyedi: a magyar árverési és apróhirdetési oldalak még mindig tele tele vannak állásajánlatokkal, amikben a legkülönbözőbb iskolákba keresnek pedagógusokat. A hivatalos közigazgatási állásportálon a tanár szóra 3128 találatot dob ki a kereső.

Mivel az eddigi összesítések csak becsülni tudták a hiányzó tanárok számát, megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, pontosan hány betöltetlen tanári állás van az országban. Bár az Oktatási Hivatalnak csak tavaly októberi adatai voltak, nem túlzás azt állítani, hogy Magyarországon egy nagyobb falunyi pedagógus hiányzik,

egészen pontosan 4752.

Bár a szám elrettentőnek tűnik, az OH szerint ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az országban tanárhiány van, mivel az összes álláshely száma 158 709.

Azt ugyanakkor az EMMI is elismerte, hogy vannak olyan települések, ahova nehéz egyes tantárgyakhoz pedagógust találni.

Ez elsősorban természettudományos, gyógypedagógus szakterületre jellemző

– írták.

Elhagyják a pályát

A pedagógus szakszervezetek már évek óta figyelmeztetnek arra, hogy vészesen fogynak a tanárok, ami hosszú távon súlyos problémákhoz fog vezetni a magyar oktatásban.

Ráadásul különösen aggasztó, hogy a nyugdíjba vonulóknál sokkal többen vannak azok, akik fiatalon elhagyják a pályát, vagy éppen az egyetem elvégzése előtt el sem kezdik.

A számokból is látszik, egyáltalán nem állja meg a helyét az állítás, hogy minden feltétel adott a minőségi oktatáshoz

– nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Galló Istvánné szerint a tanárhiány mára olyan méretű, hogy nemcsak a kistelepüléseken, hanem a fővárosban is problémát jelent. A pályaelhagyások magas száma miatt pedig már így is 46 év felett van a pedagógusok életkora.

Főleg gyógypedagógusok és természettudományi tantárgyakat tanítokat keresnek. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: zoom.hu

A szakszervezetek jelenleg erre az egyetlen megoldásnak a nyugdíjas pedagógusok újrafoglalkoztatását tartják.

A tavalyi sztrájkbizottság idején készített 25 pontos követelésükben már kérték a kormányt, hogy engedélyezzék: azoknak a nyugdíjasoknak, akik kérvényezik, hogy tovább taníthassanak, ne kelljen lemondaniuk a nyugdíjukról.

Erre Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár néhány hete a HírTV-nek azt mondta: megvizsgálják a lehetőséget.

Lapunknak pedig az is hozzátette a minisztérium: a visszafoglalkoztatásra eddig is volt lehetőség, a beadott kérelmeknek pedig csak körülbelül. 1%-át utasították el, jellemzően formai, vagy szakképzettségi hiányosságok miatt.

Képzettség nélkül

Úgy tudjuk, a pedagógushiány nemcsak a KLIK intézményeiben, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó szakképzési centrumokban is jelentkezett. A szakiskolákba, szakgimnáziumokba főleg mérnöktanárokat nem találnak, azaz pont az egyik leglényegesebb tantágyhoz nincs elég oktató.

Ahol pedig kevés a tanár, ott egyelőre helyettesítésekkel kell megoldani a problémát, ami a kollégákra is aránytalanul nagy terhet ró. Galló Istvánné tud olyan pedagógusról, akinek az órarendjében heti 32 tanítási óra van, ami nemcsak a tanárnak embertelen, hanem a diákokat is hátrányba hozza.

Ezekre az órákra mind fel kell készülni, nem beszélve a terhelésről. Az pedig a tanulóknak sem jó, ha fáradt, túlterhelt pedagógus tartja az óráikat

 – mondta a szakszervezet elnöke.

zoom.hu