h i r d e t é s

Családi klánok kezében Magyarország?

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Családi klánok kezében Magyarország?

2017. június 11. - 08:03

 

Pár nappal ezelőtti  írásomban - "A korrupció - a Fidesz legfőbb politikája?"  -  többek között   arról mondtam véleményt, hogy hazánkban soha nem látott mértékű a korrupció, a Fidesz "kollégiumi brancsa " a politikai hatalmat gazdasági előnyök megszerzésére használja fel.

A csúszópénz az már a rendszer "természetes" velejárója, hiszen a narancssárga tagkönyv, az védettséget jelent. Mindezt még cinizmussal, bicskanyitogató, köz szolgájához méltatlan stílussal is párosul. Ha valaki csütörtökön figyelte az Audit kedvelő miniszter sajtóámítását, akkor láthatta, hogy az újságírók szemébe nevetve, gúnyos fél mosollyal válaszol minden, számára nem tetsző kérdésre. Egy pillanatra esett ki a szerepéből, amikor az Államkincstár dolgozóinak esetleges sztrájkjáról kérdezték. " Helyükben jól meggondolnám a sztrájkot " válaszolta, nem is enyhén fenyegetően. Aki olvasta az előző írásomat, emlékezhet, arról írtam, hogy az országban fortélyos félelem uralkodik. Az állampárt -kisgömböcként - maga alá gyűrt mindent és mindenkit, menekülési útvonal nincs, hiszen élni kell mindenkinek valamiből.

Magyarország családi klánok kezébe került, egy szűk kör tart a markában minden politikai és gazdasági hatalmat. Ha megnézi valaki, melyik pártban van a legtöbb olyan országgyűlési képviselő, akik 90' óta tagja a parlamentnek, látni fogja, hogy a Fideszben. Az első szabad választások óta ott ül a bársonyszékben többek között: Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos, Varga Mihály, Tagja volt a 90' -es háznak Áder János , aki jelenleg a nem létező köztársaság elnöke, és Deutsch Tamás, aki a hanyatló nyugatot bomlasztja, Brüsszelben. Ők azok, akik zömének a magyar parlament volt az első "rendes" munkahelye. Az elmúlt 27 évben a mi adóforintjainkból élnek, így könnyen ellenőrizhető lehetne,hogy a jelenlegi életszínvonaluk összhangban van e a jövedelmükkel.

Magyar unikum, napjainkban, Magyarország három legmagasabb közjogi méltósága, a Bibó István Szakkollégium tagja volt, egy zárt férfi brancsba tartoztak egykoron. Ez magyarázat lehet sok mindenre, ami hazánkban történik. Egy sajátos hűbéri rendszer működik, tetején az "uralkodóval ", akinek ugyan - még? - nincs koronája, de szava a törvény. Ebben a struktúrában a kormány és a parlament szerepe formális, a tényleges döntések nem ott születnek. Egy ember akarata dönt fontos és kevésbé fontos kérdésben.

Nap, mint hallunk megkérdőjelezhető családi összefonódásokról, az ezzel járó anyagi előnyökről. Tudjuk, hogy a miniszterelnök nagyobbik lánya már a "saját lábán áll", független szüleitől. Ez rendjén való is, hisz a gyermekek kirepülnek a családi fészekből, elkezdik önálló életüket élni. Akinek a kormányfő az apukája, az némi előnnyel indul a nagybetűs életbe. A miniszterelnöki vő az elmúlt években számos anyagilag kifejezetten előnyös üzletben vett részt, óriási nyereséggel. A fáma szerint ma is számos ingatlanügyben érintett , és a szálloda iparban is érdekeltséget szerzett a miniszterelnöki vő, általában áttételes módon. A nevét együtt emlegették a kétes hírnevű "Pharaon professzorral", a városi legendák szerint a milliárdos seregélyesi kastélya a kedves rokoné lesz. A miniszterelnök vejét sejteni, egy másik kastély üzlet mögött is. A turai kastélyt, még 2015-ben vásárolta meg egy cégcsoport, s valami furcsa véletlen folytán, a vevő cégek egyike nevében a vő fizette be az illetéket. A nemzet gázszerelője szálloda felvásárlásai mögött, sokan a kardos, önérzetes arát sejtik.

A miniszterelnök jobbkeze is igen jószívű ember, ha családtagokról, vagy éppen cimborák hozzátartozóiról van szó. Az egykori Fidesz tag főügyész felesége az MNB egyik vezetője, havi több milliós jövedelemmel. A közelmúltban látott napvilágot, hogy a törvényesség legfőbb őrének a kedves lánya is a nemzeti bankot erősíti. Az MNB elnök unokatestvére is közel van a tűzhöz. A Növekedési Hitel Bank tulajdonosa, nemrég - eléggé váratlanul - feltűnt az ország egyik legnagyobb bankjának, az MKB bank tulajdonosai között, majd június elején kiderült, hogy a pénztáros Lőrinc megvásárolta az őt hitelező bank 49 százalékát. Mutyi-gyanús ügyről szól a fáma, hiszen az egész szanálási, majd eladási folyamat nem volt átlátható. Az unokatestvér egyik cége, a BanKonzul pedig akkor került a képbe, amikor kiderült, hogy a jegybanki alapítványok mindegyike, minden hónapban ugyanazt a tanulmányt vette meg a pénzügyi és gazdasági tanácsadótól, tisztes összegért. A jegybank elnök igen gáláns lovag, ha éppen szerelmes. A pár évtizeddel fiatalabb jógaoktató hölgyet nemzetközi titkárként alkalmazták, közel 2 milliós fizetésért, amit még egy kis alapítványi mellékessel is megtoldottak. Remek munkát végezhetett a hölgy minden téren, hisz igen busásan honorálta a főnöke a teljesítményét. /Rossz aki csúnyát gondol, hiszen a hölgy saját szavai szerint kimagasló szakmai teljesítményének köszönheti, hogy ilyen fiatalon fontos közfeladatokat láthatott el./ Hogy ki mellett hajtja álomra buksi fejecskéjét , az már magánügy is lehetne..

A miniszterelnök családjával kezdtük, fejezzük is be a mesét velük. Azok az idők már régen elmúltak - ha voltak - , amikor még takargatni próbálták a nyilvánosság előtt a család gazdagodását. Az első Orbán kormány idején a felesége üzleti érdekeltségébe tartozó kft "baráti" összejövetelén, az akkori miniszterelnök úgy fogalmazott amikor az állami támogatásokról volt szó: "Ne mi nyerjük a legtöbbet !" A kormányfő 2001-ben még arról beszélt, hogy az édesapja azt tervezte, hogy szállítóként rész vesz "bizonyos" autópálya építésében, de erről akkor a fia lebeszélte. Nos, ezek a mesebeli idők már a múlt ködébe vesztek, napjainkban szépen gyarapszik a szűkebb, tágabb család. Istenke tudja miért, de számos ügylet mögött, ott található az ország leggazdagabb gázszerelője. Fránya a jó dolgát, mindig akkor serte - pertél a barátja családja körül, amikor valamilyen zsíros üzletről van szó. Valószínűleg, éppen arra járt. Egy biztos a papa üzletei szépen fialnak, számos állami beruházáshoz szállítanak követ,betonelemeket a birodalom cégei. A hírek szerint tisztes osztalékot is ki tudtak a cégeikből venni. Valószínűleg nincs szükség arra, hogy segítséget kapjon a kormányfőtől, működik ez a rendszer magától is, hiszen melyik nagy, állami megrendelésekre pályázó cég, nem segít örömmel egy tisztes idős embernek, és a fiainak.

A tűz közelbe kerültek 2010 után a kormányfő feleségének a rokonai is. Csak éppen csúnya nagyot buktak az almaüzleten, mintegy 3 milliárd forint tartozást hozott össze, a Cider Alma Kft. Mivel a cég ezt a hatalmas összeget képtelen volt kifizetni, gyűltek fejük felett a viharfelhők. Egyszer csak előbukkant a nap, akarom mondani,a nemzet gázszerelője, és egyik tulajdonában álló vállalkozás felvásárolta az adósságot. Hogy ez miért érte meg neki? A válasz egyszerű: csak. De írhattam volna azt is, hogy az úttörő, ahol tud segít.

Emlékszünk valamivel több mint egy éve a miniszterelnök a parlamentben, egy a vagyonosodását firtató kérdésre azt mondta: Sosem voltam vagyonos ember, nem is vagyok, nem is leszek.". Majd hozzátette: "A rendszerváltáskor dönteni kellett, hogy valaki politikus lesz, vagy üzletember, én döntöttem, ennek a következményeit vállalom."

Elhiszi valaki, hogy a miniszterelnök - nejével közös bankszámláján - a legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint, 742 ezer forint van? Ez, még a rezsit sem futja, nemhogy a négy, még saját háztartásban élő gyerek iskoláztatására, ellátására, életvitelére. Talán még a gyűjtést is kellene szervezni a "nem tehetős" kormányfő megsegítésére, hiszen sanyarú sorsa lehet, ha így élére kell állítaniuk a családban minden forintot.


 

h i r d e t é s