h i r d e t é s

Cseh Kettő - Csehszlovák Filmklub // A munka korlátai

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Cseh Kettő - Csehszlovák Filmklub // A munka korlátai

2019. január 22. - 16:38

 

A vetítés időpontja 2019. 01. 24. 19:00.

A Kaleidoszkóp Házban (Esztergom, Pázmán P. u. 7.) a Cseh Kettő nevű filmklub keretében ezen a héten Apolena Rychlíková 2017-es alkotását, A munka korlátai (Hranice práce) c. dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők eredeti nyelven, magyar felirattal. 

A részvétel ingyenes, a Facebook-on itt lehet csatlakozni az eseményhez.

A munka korlátai 

Saša Uhlová újságíró hat hónapot töltött azzal, hogy feltárja a legrosszabbul fizetett állásokban uralkodó munkakörülményeket olyan helyeken Csehországban, ahol a munkáltató megszegi a munka törvénykönyvét. Több hetet töltött például egy kórházi mosodában, egy csirkefeldolgozó és egy szemétfeldolgozó üzemben azok között az emberek között, akik szinte összes idejüket a munkában töltik, túlóráznak, nincs szünetük, betegen is dolgoznak.

A film nagy erővel mutatja be azoknak az életét, akik idejük meghatározó részét a munkában töltik, munkásszállón laknak, dönteniük kell, hogy tömegközlekedésre vagy ételre költsenek, gyermekeiket szinte alig látják. A művet a szakma is elismerte: 2017-ben elnyerte a Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál díját és a közönségdíját. Ám ennél az alkotói szándék szerint is fontosabb, hogy A munka korlátai című film társadalmi üggyé tette az elfeledettek munkakörülményeit Csehországban.


 

h i r d e t é s