h i r d e t é s

Csepelen várakoznak a komáromi híd elemei

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Csepelen várakoznak a komáromi híd elemei

2018. augusztus 30. - 07:10

 

A Duna alacsony vízállása miatt már egy hete nem tudják Csepelről Komáromba szállítani az épülő új Duna híd egyes elemeit. Ez a csúszás azonban nem befolyásolja az átadás időpontját.

Fotó: Téglás Róbert

2017. augusztus 14-én adták át az új komáromi Duna híd építési területét. A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Slovenska správa ciest (SSC - Szlovák Közútkezelő Társaság) beruházásban valósul meg, uniós, szlovák és magyar források felhasználásával. Az új Duna-híd kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárást a H-M DUNAHÍD Konzorcium (tagjai: Hídépítő Zrt., Mészáros és Mészáros Kft.) nyerte meg, a kivitelezés nettó összege több mint 91 millió euró. A 600 m hosszú hídon kétszer egysávos főút vezet majd át, valamint kerékpárutat és gyalogos járdát is kialakítanak. A belterület közelsége miatt közvilágítást, az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak. A hídszerkezet egy egypilonos, ferdekábeles híd, ortotróp acél pályalemezzel. A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig a szlovák oldali ártéren található. A pilon magassága az útpálya felett 94,5 m.

"Jelenleg az alépítmények, pillérek építése van folyamatban. A szlovák oldali 5. és 6. támasz már elkészült. Szintén a szlovák oldalon, a part közeli 4. támasz pillér felmenőfalának készítése is folyamatban van. A pillér vasalásának szerelése utána a betonozás következik. Már megtörtént a 3. támasz, a pilonos pillér cölöpösszefogó betonozása és hamarosan megkezdődik a pilon acélszerkezetének az alsó, pillérbe befogott részének az elhelyezése.A 3. és 4. támaszok között megépített ideiglenes szerelő jármon összehegesztettek 5 acéltartó elemet" – tudtuk meg a NIF kommunikációs igazgatójától, Karcagi Orsolyától.

Az alacsony vízállás az épülő hídra is kihatással van, ugyanis egy hete nem tudják Komáromba szállítani a Csepelen összeállított és lefestett elemeket. "Jelenleg az alacsony vízállás okozta nehézség nem jelent olyan mértékű csúszást, amely kihatással lenne a befejezési határidőre" – közölte a kommunikációs igazgató.

A dél-komáromi építési területen létrehoztak egy látogatóközpontot, ahol havi rendszerességgel szerveznek nyílt napokat. Ezen azok vehetnek részt, akik az Új Komáromi-híd Látogatóközpont oldalon bejelentkeznek. "A látogatóknak a szakemberek mindent elmagyaráznak, milyen fázisban van a munka, mi várható, hogyan fog kinézni az elkészült híd. Én eddig mindegyik nyílt napon részt vettem, ugyanis szeretem figyelemmel kísérni azokat a történéseket, amik körülöttem zajlanak. Izgalmas volt munka közben látni a Clark Ádámot, vagyis az úszódarut" – mondta el a komáromi Téglás Róbert.

A látogatóközpontnál felállították a webkamerákat, ezek segítségével a híd építése hamarosan online is nyomon követhetővé válik.

Bizonyára igen látványos lesznek a toronydaru munkálatai is, mellyel a pilont építik fel. "A pilon első négy elemét, amely a harmadik támasz pillérének belsejében található a Clark Ádám úszódaru emeli a helyére, ezt követően folytatódik majd a szerelés a toronydaru segítségével. A toronydaru a cölöpösszefogó gerendába beépített lehorgonyzó szerkezethez kerül rögzítésre. Ezután, a pilon építése folyamán két helyen – 53 m és 88 m magasságban - az épülő pilonhoz kerül rögzítésre – magyarázta el a kommunikációs igazgató.

bumm.sk


 

h i r d e t é s