h i r d e t é s

Cser Ágnes nekiment az orvoskamarának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Cser Ágnes nekiment az orvoskamarának

2020. január 16. - 17:01

 

Az orvosokra nézve etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara tegnapi, hálapénzre vonatkozó javaslatát Cser Ágnes, ami korrupciónak tekintené és büntetné a hálapénz adását és elfogadását.

Cser Ágnes - Forrás: MTI

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke csütörtökön – Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott – budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, „elkapkodott”, „zavart keltő” a Magyar Orvosi Kamara hálapénz kapcsán tett nyilatkozata.

Cser Ágnes szerint méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón közölte, a hálapénz adását és elfogadását döntően etikai kérdésnek tartják, és meglepődtek az orvosi kamara javaslatán, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát, kriminalizálva azt.

Az államtitkár az egészségügyi béremelésekről és a folyamatban lévő, a reprezentatív szakszervezetekkel folytatott sztrájktárgyalások napokban tartott újabb fordulójáról azt mondta, ez az egyeztető folyamat hozott eredményeket, magas szakmai munkát tett lehetővé. A tárgyalások fontos részét képezik a humánerőforrás-intézkedések és az ágazat bérhelyzete. Jelezte, a Magyar Orvosi Kamara új vezetése által elkészített orvosi bérjavaslatot még a reprezentatív szakszervezetek bérajánlásaival is egyeztetni kell, a tárgyalások csak ez után folytatódhatnak.

Cser Ágnes elmondta, üdvözlik a kormány azon döntését, hogy befogadta a 2004-ben született sztrájkköveteléseket. Az azokban foglaltak szerint, öt év alatt az uniós egészségügyi átlagkereset 75 százalékának elérését célozták meg.

Hozzátette: erről a követelésről a korábbi négy szoclib-kormány nem volt hajlandó érdemben tárgyalni, ami az orvosok és szakdolgozók elvándorlásához vezetett.

hirklikk.hu


 

h i r d e t é s