h i r d e t é s

Csillapodik a szél, a fagyos reggel után napos idő köszönt ránk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Csillapodik a szél, a fagyos reggel után napos idő köszönt ránk

2020. május 22. - 06:14

 

Pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, sok napsütésre készülhetünk. - írja az idojaras.hu.

Virágzik a pipacs és a búzavirág a Zala megyei Pethőhenye közelében 2020. április 20-án. Forrás: MTI/Varga György

Csapadékra nem kell készülni.  Délután észak felől elkezd növekedni, vastagodni a fátyolfelhőzet, de még alapvetően napos idő lesz. Csapadék nem alakul ki. Mérsékelt lesz a nyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken az időjárás kedvez a kifejezetten a frontokra érzékenyeknek, a nyárias időben azonban nem árt az óvatosság. Erős lesz az UV-sugárzás és a pollenterhelés is. - írja a meteoklinika.hu.

Pénteken sem érkezik időjárási front térségünkbe, ezért amennyiben a kifejezetten a frontokra érzékenyek körébe tartozik, akkor kedvező, pihentető időben lesz része. Ha azonban fokozottan érzékeny a melegre, akkor migrént, illetve koncentrálási problémákat is tapasztalhat, ez pedig ronthatja kissé a komfortérzetét. A tompaság egyébként is jellemző lehet, érdemes élénkítenie magát valamivel, például sétával, vagy a szabad levegőn mozgással - de a legjobb megoldást a fényterápia jelentheti! 

Egyébként is fontos, hogy folyamatosan gondoskodjon az izzadás során elvesztett víz és ásványi anyag pótlásáról. Ennek érdekében fogyasszon gyengén sózott, sok friss zöldséget, salátát tartalmazó könnyű fogásokat, illetve testtömegtől függően 2-3 liter tiszta vizet, vagy cukormentes teákat, limonádét. A csokoládé, a krémes sütemények kerülendőek, édesség helyett a gyerekeknek is inkább gyümölcsből készült desszerteket adjon.

Nem szabad elfelejteni, hogy most már nagyon erős UV-sugárzás érheti a bőrét! 11 és 15 óra között az UV-index elérheti akár a 6-os fokozatot is, emiatt pedig már akkor is megpirulhat, leéghet a bőre, ha nem tartozik a fokozottan érzékenyek csoportjába. A déli órákban kerülendő a tűző napon való tartózkodás.

A pollenterhelés tovább növekszik, most a pázsitfűfélék okozhatják a legtöbb és a legintenzívebb panaszokat. Ha érintett, akkor mellőze a napokban a tejtermékek fogyasztását, és -kivételesen- lehetőleg a sportolást se a szabad levegőn végezze , vagy erre a célra válassza az esti, illetve a hajnali órákat.

A közlekedők dolgát főként a vakító napsütés nehezítheti meg, fokozódik a balesetveszély. Mindig legyen kéznél napszemüveg az ilyen esetekre! Emellett bágyadt, illetve ingerlékeny sofőrökkel is találkozhat az utakon, fokozott óvatosság és türelem javasolt a megnyúlt reflexidő miatt is.

Vezető tünetek a mai napon: migrén, koncentrálási panaszok, vérnyomás-ingadozás.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s