h i r d e t é s

Csökken a Fidesz befolyása a nemzetközi színtéren

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csökken a Fidesz befolyása a nemzetközi színtéren

2019. július 30. - 15:23

 

Nem zárják ki a kormánypártban, hogy a Fidesznek búcsút kell vennie az EPP-től

Tusványoson - Forrás: MTI/Veres Nándor

Az ellenzéktől és az őszi önkormányzati versenytől nem tartanak a kormánypártban, de azt nem zárják ki, hogy a Fidesznek búcsút kell venni az Európai Néppárttól (EPP) – derült ki a Fidesz-KDNP-s politikusokkal folytatott tusnádfürdői beszélgetésekből. Az egyik külügyekkel foglalkozó kormánypárti háttérember például arról beszélt, jelenleg nem lehet kijelenteni, hogy a Fidesz még az év végén is a Néppárt tagja lesz, bár „természetesen senki nem örülne egy ilyen forgatókönyvnek”. (Orbán Viktor kormányfő beszédében nem sok szót vesztegetett erre az ügyre, csak azt mondta, a döntésre várhatóan ősz végéig várni kell, ekkor tartja ugyanis az EPP következő kongresszusát.)

A párt politikusai és kormányzati háttéremberei ugyanakkor aggódtak amiatt, hogy csökken a Fidesz, valamint a magyar kormány befolyása a nemzetközi színtéren. Olyannyira ez foglalkoztatta leginkább a nyári egyetem résztvevőit, hogy még a hivatalos programban is csak elvétve lehetett magyar belpolitikát közvetlenül érintő beszélgetést találni.

Persze lehet, hogy csak azért foglalkoztak kevesen belpolitikával a kormánypárti oldalon, mert ezzel kapcsolatban senkinek semmilyen aggodalma nincs a jövőt illetően. Nem találkoztunk olyannal, aki szerint a Fidesz összességében ne nyerné meg idén is fölényesen az önkormányzati választásokat (bár néhány nagyobb város, megyeszékhely, budapesti kerület elveszítésével mindenki számol). Attól sem tartott senki, hogy a közeljövőben olyan újítás lesz az ellenzéki oldalon, amelynek következtében jelentősen átrendeződnek a pártpreferenciák. Ennek fényében azt sem tartotta irreálisnak senki, hogy Orbán Viktor még tizenöt évig meg akarja határozni Magyarország fejlődését.

Kósa András / nepszava.hu


 

h i r d e t é s