h i r d e t é s

Csúszhat a brexit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csúszhat a brexit

2019. október 23. - 06:47

 

A kormány szünetelteti a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás parlamenti ratifikációs folyamatát, amíg az Európai Unió döntést nem hoz a brexit halasztását indítványozó brit kormányzati kezdeményezésről - közölte kedd este Boris Johnson brit miniszterelnök.

Boris Johnson brit kormányfő - Forrás: Chatham House / Flickr

A londoni alsóház leszavazta kedd este a brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációjára kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet. Ugyanakkor jóváhagyta a megállapodás általános alapelveit, lehetővé téve, hogy az egyezményről szóló törvénytervezet a ratifikációs folyamat következő szakaszaiba lépjen - írja az MTI.

Az öt és fél órás vita után megtartott szavazáson a képviselők 329-299 arányban voksoltak a megállapodásra.

Ez még korántsem a végszavazás a múlt héten elért megállapodásról, mivel az egyezség ratifikálását célzó törvénytervezetnek az alsóházban és a felső kamarában, a Lordok Házában is több további tárgyalási szakaszt meg kell járnia.

A kedd esti szavazás eredményének különös jelentőséget ad ugyanakkor az, hogy a brexit-folyamat kezdete óta a londoni alsóház most először szavazott meg egy olyan megállapodást - még ha egyelőre csak elvi szinten is -, amely a kilépési feltételeket rögzíti.

Az előző brit miniszterelnök, Theresa May kormánya háromszor terjesztette az alsóház elé a tavaly novemberben elért eredeti Brexit-egyezményt, de a képviselők mindháromszor leszavazták az akkori tervezetet.

 

Johnson "bombát dobott" a parlamentre

Boris Johnson brit kormányfő visszavonja az EU-val kötött brexitmegállapodásának törvényjavaslatát a parlamentben és megpróbál előrehozott választásokat kierőszakolni, ha a londoni parlament nem pontosan azt teszi, amit a kormány elvár tőle.

Boris Johnson brit miniszterelnök ultimátumot adott a brit parlamentnek - derül ki a BBC tudósításából. Amennyiben a törvényhozás nem fogadja el a kormány javaslatát, miszerint a brexitmegállapodás tervezetét három nap alatt kell megtárgyalni az alsóházban, akkor visszavonja a törvényt és megpróbál előrehozott választásokat kiíratni.

napi.hu


 

h i r d e t é s