h i r d e t é s

Dagad a botrány a hernádi sportpálya kerítése körül

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Dagad a botrány a hernádi sportpálya kerítése körül

2019. június 18. - 13:40

 

Kamatostul követeli vissza a TAO-támogatást az MLSZ a Hernádi Sportegyesülettől.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint a sportszövetség közel húsz millió forintot követel vissza a Hernádi Sportegyesülettől (HSE) a korrupciós botrányba fulladt TAO-támogatás miatt. A HSE szabálytalanul használta fel a közpénznek számító pályázati pénzt: a hernádi sportpálya kerítésére szánt összeget a tervezett beruházás teljesítése nélkül fizették ki a nyíregyházi M&N Fogtechnikai Bt-nek. A közpénz elköltésre került, a kivitelező eltűnt, a kerítés a mai napig sem épült meg. Az ügyben a NAV Bűnügyi Főigazgatósága folytat nyomozást, a Liberálisok feljelentése nyomán.

Chladek Tibor, a Liberálisok Pest megyei elnöke fordult közérdekű adatigényléssel a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, amelyben arra a kérdésre várt választ, hogy az MLSZ rendben találta-e a Hernádi Sportegyesület TAO-pályázatának elszámolását.

Június 17-én megküldött válaszában dr. Vági Márton, az MLSZ főtitkára arról tájékoztatta a liberális politikust, hogy az MLSZ összesen 14.747.435 Ft támogatást utalt át a HSE részére. Tekintettel arra, hogy a szövetség álláspontja szerint a támogatás felhasználásának jogszerűsége nem minden esetben volt megállapítható, az MLSZ a felszámított büntető kamatokkal és a jegybanki alapkamattal összesen 18.491.682 forint visszafizetését írta elő a HSE számára. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a TAO-támogatás több mint háromnegyed részéről, 11.281.282 forint összegről semminemű elszámolást nem küldött a HSE az MLSZ részére (ez nagyságrendileg a soha meg nem épített kerítés kivitelezésre az M&N Fogtechnikai Bt. részére előlegként, szabálytalanul átutalt összeg), ezért a szövetség álláspontja szerint jogosulatlanul igénybe vett támogatás esete forog fent.

Ahogy az Chladek Tibor oknyomozó munkája és az általa tett büntetőfeljelentés révén már korábban napvilágra került, a HSE teljesítés nélkül kifizette a kerítés felépítésére szánt TAO-támogatás jelentős részét a nyíregyházi M&N Fogtechnikai Bt-nek, amely cég egyébként korábban semminemű építőipari referenciával nem rendelkezett. A nyíregyházi cég a szabálytalanul előre megkapott közpénzzel köddé vált, a kerítés sosem épült meg - igaz, a tervezett kerítés egy részét Hernád Nagyközség Önkormányzata saját forrásból megépíttette.

Az ügy kapcsán Chladek Tibor - aki a Liberálisok és az MSZP közös hernádi polgármester-jelöltje lesz az őszi önkormányzati választások során - elmondta, hogy a település múltját tekintve példátlan korrupciós botrányról van szó, nem véletlenül folytat a NAV Bűnügyi Főigazgatósága nyomozást az ügyben jelentős összegű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával. 

A település lakossága azért hálás lehet az önkormányzatnak, hogy az elbontott régi kerítésnek legalább egy szakaszát saját forrásból megépítette, ezáltal megszüntetve a balesetveszélyes helyzetet a sportpálya Köztársaság úti szakaszán. Azonban kérdéseket vet fel, hogy a sportpálya tulajdonosaként a helyi önkormányzat tudatában volt-e a TAO-pályázat felhasználása során megvalósult bűncselekménynek, és amennyiben igen, úgy miért nem tett feljelentést?

- fogalmazott a liberális politikus, aki kijelentette, hogy a korrupciómentes közélet, a közpénzek felhasználásának átláthatóvá tétele valamennyi hernádi lakosnak az érdeke.

Miklósi László hernádi önkormányzati képviselő, aki a botrányba fulladt TAO-támogatás idején a Hernádi Sportegyesület elnöke volt, s aki sajtónyilatkozatával elismerte személyes felelősségét a kerítés megépítésének elmaradása kapcsán, azóta távozott a HSE éléről. Az óriási összegű adósságot így a HSE jelenlegi vezetőségének kell majd visszafizetnie, ami hatalmas anyagi terhet jelent a települési sportegyesületnek.

Magyar Liberális Párt - Liberálisok 


 

h i r d e t é s