h i r d e t é s

Dagad a tűzifa-botrány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Dagad a tűzifa-botrány

2018. december 06. - 10:59

 

Állítólag több mint 200 köbméter, a szociálisan rászorulóknak járó tűzifa "elveszett"

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

A rendőrség nyomoz, a falu suttog, a polgármester hallgat: botrány a szegényeknek szánt tűzifa szétosztása miatt

„Kötegyánban tavaly szociális tűzifaosztás volt. A falu 291 erdei köbméter fára nyert támogatást. Csak a pontosság kedvéért írom le, hogy egy erdei köbméter egyenlő 1,7 sima köbméterrel. Kiosztottak 291 sima köbmétert a polgármester szerint, de arról nem nyilatkozik az újságnak, hogy a fennmaradó 203,7 köbméter sorsa mi lett. Szerintetek hol van?”

Ez a bejegyzés egy Facebook-posztban olvasható. - írja a Magyar Narancs

Tavaly év végén érkezett a román határ melletti Békés megyei kis zsákfaluba a tűzifa a rászoruló embereknek. Ő is megerősítette, azóta egyszerre szóbeszéd és vita tárgya, hogy a kiosztással voltak, legalábbis lehettek problémák.

Mindezt megerősítette a Narancs.hu érdeklődésére a rendőrség. Jelezték, az ügyet jelenleg is vizsgálják. Egyelőre arról nem tudnak nyilatkozni, hogy történt-e bűncselekmény, ha igen, akkor milyen. Ez még egyelőre a vizsgálat részét képezi. A nyomozást egyébként egyszer már lezárták, de nemrégiben új fejlemények nyomán nyitották újra.

Nem könnyíti a tisztánlátást, hogy a helyi rendelet megalkotása kis híján bohózatba fulladt. Elsőként erdei köbméterben adták meg az adható mennyiséget, majd pár hét múlva módosították sima köbméterre, amit utóbb ismét erdei köbméterben adtak meg. Hangsúlyozzuk, a különbség közel kétszeres!

Nevük mellőzését kérő kötegyániak elmondták, hogy az erdei és a normál köbméter fa közötti különbség – esetünkben mintegy 200 köbméter tűzifa – annak idején a községháza udvarán maradt.

Ezt a helyiek szerint csak az nem látta, aki nem akarta. Úgy tudják, hogy ezt az önkormányzati intézmények fűtésére használhatták fel. Magyarán, nem rendeltetésének megfelelően használták fel az ideérkezett tűzifát. Nem került minden (erdei) köbmétere a rászorulókhoz.

Kötegyán az idén nem szociális tűzifára pályázik a Belügyminisztériumnál, hanem zsákos szénre. December van, de az erről szóló helyi rendelet még nem született meg. Noha számolni kell a határidők miatti időbeli átfutással. A szomszédos Mezőgyánban ezen már túl vannak.


 

h i r d e t é s