h i r d e t é s

Dárdai: Nem akarom újraírni a futballt

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Dárdai: Nem akarom újraírni a futballt

2015. február 09. - 20:48
0 komment

 

A Herthánál győzelemmel kezdett beugró edzőként, de még nem ért el semmit.

Épp ezért még korai beszélni a távoli jövőről, főleg, hogy Dárdai Pál a realitások emberének tartja magát. Megnéztük ezért, hogy kikre számíthat a magyar válogatottnál. A szóba jöhető játékosok egyre többet játszanak és magasabb szinten.

Dárdai Pálnak két napja volt, hogy felrázza a német bajnokság kieső helyére zuhant Herthát, és stabilizálja a csapat játékát. A 2-0-s szombati győzelem azt mutatja, jól végezte a dolgát, a klub a 17. helyről a 14. helyre mozdult előre.

Dárdainak azonban nincs sem ideje, sem oka pihenni, hétfői szabadnapján a magyar sajtóval beszélt.

Úgy nevelt az édesapám, hogy ne hordjam fent az orromat. De a tények is azt mutatják, ez csak kis részben az én sikerem. A feleségem, Móni kérdezte, hogy a mostani győzelem után szóba sem állok már velük? Mondom neki, ne vicceljen már, a családom a legfontosabb, ha majd veszítek, belőlük merítek erőt, a szeretetükből. De nem tudok még elszakadni a korábbi csapatomtól, a gyerekektől sem, megnézem majd mind a 16 gyerek félévi bizonyítványát, fogok beszélni a szülőkkel is. De még így is sokkal több időm marad, mint régebben, mert a korosztályok koordinációjából már kimaradok. Isten bizony nem tudom, mikor volt utoljára szabadnapom. Ezt azért majd szeretném kihasználni a jövőben.

462915614
Fotó: Simon Hofmann

Azt nem árulta el, mit mondtak neki a Hertha vezetői, mielőtt elfogadta a felkérésüket, azt viszont igen, hogy a felkérés előtt két nappal bent volt a sportigazgatónál, a korábbi játékostárs Michael Preetznél, aki egy szóval sem utalt arra, hogy álljon készenlétben.

Aztán a múlt szerdai Leverkusen elleni hazai vereség után mondta neki az egyik főnök, ne kapcsolja ki a telefonját.

Váratlanul ért az ajánlat, nem jelentkeztem, de öröm, hogy rám gondoltak. A magyar kapitányságért sem törtettem, a feladatok rám találtak.

Örül, hogy nem lett nevetség tárgya

Most azért aggódott a meccs előtt, mert kevés ideje volt, nem tudott mindent maximálisan elvégezni. Bukarestben például nyugodtan ment ki a kispadra, élvezte a hangulatot, mert pontosan tudta, lelkiismeretesen végre hajtotta mindazt, amit annyi idő alatt lehetett.

A finnek ellen biztos voltam a győzelemben. Jósolni azonban nem szeretnék, mert igaz, akkor tudtam, mi következik, de ez futball. A labda pedig kifelé és befelé is tud pattanni. De annak örülök, hogy nem lettem nevetség tárgya, hanem azt történt a pályán, amire számítottam.

Arról szerinte nem időszerű beszélni, mi lesz majd később, mert egyelőre a Freiburg elleni következő meccsel foglalkozik, akkor is jó eredményt szeretne elérni.

A válogatottnál is maximum csak két meccsel törődik, de még azok is messze vannak.

Ha összejönnek a sikerek edzőként is, akkor igazi példakép lehetek, ezt érzem, de várjunk még. Most még csak egy meccset nyertem meg. Még nem véglegesítettek, de arról nincs szó, hogy eredetileg három meccset kaptam. Tanácsot nem tudok adni magyar kollégáknak az előrelépésben. Azt ellenben megmutatom bárkinek nagyon szívesen, hogy én mit és hogyan csinálok Németországban. Minden tudásomat kiadom, nincs titkom. Nem akarom újraírni a focit, nem is lehet. Mindent kitaláltak már. Az edzőséghez szenvedély és akarat kell, no meg holtig tanulás. Ezt teszem minden nap, hiszen most végzem a pro licencet, és Magyarországról is sokat lehet hozni. Nekem is van ilyen, Szalai László sok mindenre felhívta a figyelmemet.

Látott egy interjút Iniestával, amiben a spanyol világbajnok arról vallott, milyen nagy nyomás alatt játszani, miközben igazából nem is értette, mire gondol a kérdező. Belenőtt ugyanis a teljesítménykényszerbe gyerekkorától, és így fel sem tűnt neki. Az ő gyereke is olyan tornákon játszik hétről hétre, ahol pillanatok alatt kell gyors és helyes döntéseket hoznia.

Önmagát abban gondolja erősnek, ha a nyomás alatti technikáról kell átadnia a tapasztalatait, mert Berlinbe érkezése után ő is belenőtt.

Azt ellenben nem szereti különösebben, ha a labda nélküli gyakorlatokat neki kell vezetnie az edzésen, ezért ezt Berlinben Rainer Widmayernek adta, aki sokkal erősebb. A játékosok visszajelzéseiből azt szűrte le, hogy az idősebb tréner jó úton jár, mert jól meghajtotta őket, gatyába rázta a társaságot. Mondták is neki, hogy ilyen keménység nem volt korábban.

Nem tudja összehasonlítani, hogy a magyarokat vagy a németeket nehezebb-e felkészíteni, mert teljesen más világ. Megemlítette ugyanakkor, hogy a németek is el tudnak bizonytalanodni.

És a válogatott?

Annak kifejezetten örült, hogy Elek Ákos (Kína), Kádár Tamás (Lengyelország) és Simon Krisztián (német másodosztály) is külföldre került, mert könnyebb dolga lesz majd a görögök elleni keret kijelölésekor.

Mivel a görögöknek még nincs kapitányuk, azt nem tudja, mire számíthat majd a kollégájától.

Az a legfontosabb, ha meglesz a bő keretük, akkor azonnal értesüljek róla. Akkor a stábom rögtön munkába lendül, videózni fogunk, rengeteg infót begyűjtünk az egyénekről. Én pedig a kerettagok telefonjára tudok küldeni egy anyagot arról, mire kell készülniük, kikkel találkozhatnak a pályán, a párharcokban. Egyelőre csak egyénileg bontjuk le a képességeket, mert nem látni, hogy a jövőbeni görög kapitány milyen játékrendszert képzel el. Ez itt is egy működő rendszer, a játékosok megkapják kik ellen és hogyan kell harcolniuk, merre indulnak, hová passzolnak előszeretettel.

Amíg Dárdai a Hertha meccseire készül, addig a videós Késedi Gábor, a másodedző Szabics Imre, a játékosmegfigyelő Sallói István folyamatos kapcsolatban lesz a kerettagokkal. Nyilasi Tibor is aktívan segédkezik ebben.

K EPA20150207038
Fotó: Frank Rumpenhorst

Stieber Zoltán jó formáját a német összefoglalókban követheti, épp hétfői a hír, hogy Bundesliga-rekordot futott.

Az új pozícióban szereplő 23 éves játékos a múlt szerdán belőtte első gólját a Hamburgban, a hétvégén ő készítette elő csapata első találatát, amely után 2-1-re verték a Hannovert. Jó formája abszolút a válogatott előnyére lehet, hiszen most a center mögött játszik, ebből lehet profitálni.

Korcsmár Zsolt a Kicker beszámolója alapján a Fürthben jobb hátvéd volt, így egy korábban lyukas poszton újabb alternatívát kínálhat.

A volt újpesti Simon Krisztián pedig akár hétfőn este is bemutatkozhat új csapatában, az 1860 Münchenben. Ő játszott már korábban Dárdainál, most ha jó formába lendül, a középpálya jobb szélén vele is bővülhet a nemzeti csapat repertoárja.

Nem menedzserkedik

Németországban is kérdezik tőlem, milyen egy-egy magyar játékos. De nem szeretnék menedzser lenni, eddig sem voltam az. A válogatottban jó meccsekkel eladhatja magát valaki, ha utána kikérik a véleményemet, a rám jellemző kendőzetlen őszinteséggel elmondom. Így tudok segíteni a játékoson. Ettől még mindenkinek saját magának kell kikaparnia a gesztenyét. Akik nem voltak kellően erősek a mi korosztályunkból, ők sem ragadtak meg itt, hanem hazamentek. Arról egyelőre nagyon korai beszélni, hogy a Herthában lesz-e magyar, először is nekem kell majd mutatnom valamit. Maradjunk bent, szerezzünk a válogatottal négy pontot, utána érdemes a jövőt fürkészni, álmodozni addig teljesen felesleges. Az Eb-részvétel nyilván átrendezheti a dolgokat, de ez már az álmodozás kategóriája, én pedig a realitások, a valóság embere vagyok.

A görögök elleni selejtező március 29-re, vasárnapra van kiírva, neki előtte a Herthával épp Hamburgban lesz jelenése, utána hazajön, és akkor találkozik a válogatott kerettel is.

Annak nem látta értelmét, hogy összetartásra Törökországba menjen március elején, mert ha a magyar játékosokból össze is rántott volna egy csapatot, jó eséllyel közülük csak négyen kerülhettek volna a kezdőbe, a többieket a különböző bajnokságokból nem engedték volna el.

Nem akartam becsapni senkit azzal, hogy akkor behívom a válogatottba, utána meg már nem. Nem ez a stílusom, és a hasamat sem szerettem volna mindenáron süttetni. Jobban szeretem, ha munkával telik az idő.

A válogatottba akár még két védő is bekerülhet, hiszen Otigba Kenneth folyamatosan játszik az ötödik helyre előretörő holland Heerenveenben, míg Guzmics Richárd a Wislában lett alapember.

A lengyel bajnokság a hétvégén indul újra, nála az a kérdés, mennyire égett rá a bukaresti hibája, és mennyire szeretne ezeken a fontos posztokon új embereket kipróbálni Dárdai.

Pintér Ádám a görög Levadiakoszban kezdő volt a két legutóbbi bajnokin, igaz mindkétszer lecserélték. Ő a védekező középpályás posztján jelenthet előrelépést. Vagyis most nagyobb a kínálat, mint a finnek elleni novemberi periódusban, amikor a lehetőségek meglehetősen beszűkültek.

Dárdai hitvallásáról sokat elárul a következő gondolatmenet. „Arra megvannak a szakemberek, hogy fizikálisan topon legyenek a játékosok. Megnézik ilyenkor a vért, a terhelhetőséget, én ezzel nem törődöm. Utána majd mentálisan összerázom én őket, azt bízzák rám. Aztán jöhet a videózás, a taktikai felkészülés. Ez a recept mindkét országban.

A kukás köszönete

A berlini hétköznapjait így érzékeltette. A kukás megköszönte neki ma reggel a győzelmet, amikor elvitte tőlük a szemetet. „A játékosok mentek mint a golyó, így értékeltek bennünket, vagyis amit mondtam előre, hogy küzdeni fogunk megalkuvás nélkül, az szembetűnő volt másoknak is, és ez jó."

 

sportgeza.hu


 

h i r d e t é s