h i r d e t é s

Debrecenben a szeméthelyzet változatlan

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Debrecenben a szeméthelyzet változatlan

2017. február 28. - 07:00

 

A semminél talán többet is lehetne tenni!

Az elmúlt hét végén örömmel olvastam, hogy a Debrecenben működő pártok nagy egyetértésben támogatták a város indulását az  Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton. Láttam az asztalnál ott ültek a pártok képviselői, az együttműködés komolyságát ezzel is hangsúlyozva. Vannak egy nagyváros életében olyan pillanatok, amikor a közös érdek, felülírhatja a pártok saját szempontjait. Ha nem fügefalevélnek kaptak csak helyet ott ,a közgyűlésben kisebbségben lévő szervezetek képviselői, ha a város fideszes vezetése komolyan  számít a véleményükre, akkor ebből még akár valami jó is kijöhet(ne). 

Valószínűleg az ünnepi asztalnál helyett foglalók  is tudják,  a kultúrának része a környezetünk állapota, többek között az is, hogy mennyire tiszta egy város. Közös érdek, hogy  ne találkozzanak lépten-nyomon szeméthegyekkel az ide látogató turisták. De az itt élők számára sem közömbös,  ha kitekintenek a kertvárosi részben az ablakaikon, akkor milyen látványban "gyönyörködhetnek".Apróságnak tűnik, de az is egy város kulturáltságának a része, hogy ki lehet e nyitni az ablakokat, anélkül, hogy ne  szeméthegyek bűzét érezzük utána  órákon át.

Először tavaly szeptember 17-én írtam a Ruyter utca és a Pogány utca kereszteződésénél található, szelektív tárolóknak csúfolt szeméttelepről, Debrecen kertvárosi részében. Tegnap közel fél év után ismét arra jártam. Kíváncsi voltam, hogy történt e valami változás, esetleg sikerült e az illetékeseknek ennyi idő alatt a városnak ezt a "büszkeségét" felszámolnia. A képek magukért beszélnek. Mintha tegnap jártam volna arra, ugyanazzal a disznóóllal, ugyanazzal a kuplerájjal találkoztam. Ömlesztett szemét mindenütt, válogatás nélkül. Minden volt ott, lehet még valahol jól eldugva, akár szelektív hulladék is. A bűz már messziről érezhető volt, hiszen a konyhai hulladék mellett, a tavaly ősszel lehullott levelek, ágak is ott várják nagy halomban, hogy egy "lovas kocsival" elszállítsák őket. 

Mindenesetre nem irigylem a környéken élőket. Már tavaly is többen elmondták míg a fotókat készítettem, hogy többször megkeresték az önkormányzatot, kérték szüntessék meg a szeméttelepet. Úgy látszik az emberek panasza nem talált meghallgatásra. Tudom én,  könnyebb ünnepi asztal mellett az igét hirdetni,netán valamit felavatni,  mint tenni néha egy sétát gyalog a város belvárosi részén túl is, hogy a cívis város vezetői saját két szemükkel is lássák,  nem csalás, nem ámítás amiről írok. Sajnos a városban több helyen található hasonló szeméthegy, csúfítva a környezetet, elviselhetetlenné téve az ott lakók életét. Tessék csak odafigyelni egy kicsinykét az emberek véleményére.

Tudom, hogy nem lehet egyik napról, a másikra látványos  változást elérni. Az sem mondom, hogy kizárólag az önkormányzat a felelős.  De a semminél azért fél év alatt talán tehetett volna többet is az önkormányzat vezetése, együtt az önkormányzati képviselőkkel, a szeméthegyek környékén élőkkel,a város lakosaival.  Menne ez, de azt hiszem - félek joggal - a szándék is hiányzik. Talán a nagy összeborulással támogatott pályázat segíthet abban is, hogy közösen lépjenek fel az aláíró szervezetek  az ilyen gusztustalan lerakóhelyek megszüntetéséért is. Ha azt akarjuk, hogy Debrecen valóban a kultúra fővárosa legyen, akkor nem boríthatják a város egyes részeit bűzlő szeméthegyek. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy élhető város legyen szűkebb hazánk, Debrecen. 

 

Budácsik Lajos


 

h i r d e t é s