h i r d e t é s

Decs - MSZP jelöltek az időközi választáson

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Decs - MSZP jelöltek az időközi választáson

2015. október 12. - 18:15
0 komment

 

Az MSZP is indít két képviselő- jelöltet az időközi önkormányzati választáson Vaskó Sándor és Ignácz György személyében. Vaskó Sándor az MSZP Decsi Szervezetének elnöke, Ignácz György pedig az MSZP Nemzetiségi Tagozatának Tolna megyei elnöke.

Két olyan jelöltről beszélünk, akik elkötelezettek a békesség, nyugalom, helyi megélhetés megteremtésében. Pár kérdésben kifaggattuk őket terveikről, esélyeikről.

Először Vaskó Sándort kérdeztük meg.

Milyennek látja a falu helyzetét?

Nem túl rózsásnak, de nem menthetetlen. Ugyan nálunk is, mint sok más helyen vannak olyanok, akiknek nincs mondanivalójuk, megoldási javaslatuk, így a kampányukat kizárólag sárdobálásra építik. A magunk részéről inkább megoldásokat, békét, nyugalmat ajánlunk a falunak, mert ettől lesz jó itt élni. A normális ember az otthonát nem veri szét, inkább építi, szépíti. Mi inkább ezt az irányt válasszuk.

Milyen ajánlatuk van a falunak?

Elsősorban a helyi munkalehetőség megteremtése. A szegénység, kilátástalanság elnéptelenedéshez, feszültségekhez vezet, ezért ha békét és nyugalmat akarunk, akkor munkát kell biztosítani azoknak akiknek nincs, mégpedig emberhez méltó bérért. És itt nem a közmunka programra gondolok, mert abban szerintem megalázó összegeket tudnak csak keresni, hanem a Szociális Szövetkezeti rendszer kialakítására, fejlesztésére. Vidéki településként minden adottságunk meg van ahhoz, hogy sikereket érjünk el Szövetkezeti rendszerben. Már el is kezdtük a szervezést, kis idő és megalakításra kerül a Decsi Szociális Szövetkezet.

Kinek fog ez megélhetést, munkát jelenteni?

Mindenkinek, aki belép a rendszerbe. Szerintünk a segélyek csak pillanatnyi megoldást jelentenek és hosszú távon kiszolgáltatottá teszi az embereket, ha nincs esélyük elhelyezkedni a munka világában. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs szükség segélyre. Hogyne lenne, hisz akadnak olyan élethelyzetek, melyekben anyagi segítséget kell nyújtania az önkormányzatnak az állampolgár részére, különben nem tud felülkerekedni a problémán.

Milyen munkát tud majd nyújtani a Szociális Szövetkezet?

Sokfélét. Elsősorban mezőgazdasági munkát. Önellátóvá kívánjuk tenni a falut, ezért mindent meg akarunk termelni, ami a közétkeztetéshez, a helyi igények kielégítéséhez szükséges, a plusz termény pedig eladható, vagy elcserélhető olyan termékekre, melyre a falu lakóinak szüksége van. Aki dolgozni akar annak lesz munkája, így nem lesz éhező gyermek a településen. Munkaerő közvetítésben is gondolkodunk, hiszen vannak olyan szezonális munkák, melynél sok szorgos kézre van szükség, mint pl. a szüretnél, erdőgazdálkodásnál, stb.

Hova fejlődhet ez?

Erre azt mondhatnám, hogy határ a csillagos ég. Ha jól csináljuk (márpedig jól fogjuk csinálni), akkor Decs határa konyhakertekkel lesz tele rövid időn belül. Persze itt nem szabad megállni, hiszen a napi élelmiszerfogyasztáshoz a hústermékek is hozzátartoznak, tehát folytatni kell a terjeszkedést az állattenyésztés felé is.

Ignácz György képviselő-jelöltet, a Nemzetiségi Tagozat megyei elnökét kérdezzük:

Több nemzetiség él a faluban, ők mit szólnak ehhez?

Hamar híre ment, hogy lesz munka a faluban. Nem sokat kellett magyarázni a munka előnyeit, hiszen aki családot nevel, vagy családot akar alapítani tudja, hogy egy állandó munka, rendes fizetés tervezhetővé teszi a jövőt. Márpedig mindenki rendes, nyugodt életre vágyik, nem pedig segélyekre, vagy közmunkára. A nemzetiségeknek is van önérzetük, nem szeretik ha beskatulyázzák, vagy kiszipolyozzák őket. Azt gondolom a jelenlegi rendszer szándékosan tartja mélyszegénységben pl. a romákat. Függőségi viszonyt alakítottak ki, így azt gondolják irányíthatóvá, felhasználhatóvá válnak. A Szövetkezet visszaadja az ember önérzetét, mert munkát ad, a munkáért tisztességes fizetést, így nem lesz kiszolgáltatva senki az adott hatalom kényére-kedvére. Manapság csak az tud továbbtanulni, akinek van hozzá pénze, így a Szövetkezet új távlatokat fog nyitni a szegény családból származó fiataloknak.

Mit gondol mennyien akarnak majd dolgozni a Szövetkezetben?

Már most rengetegen jelezték, hogy itt akarnak dolgozni. Mivel különböző munkakörökben gondolkodnak (ki mihez ért alapon), így sokan sok félét kérdeznek a leendő munkakörökkel kapcsolatban. Természetesen a Szövetkezet is olyan mint a gyermek. Idő kell míg felnőtté válik, ám hogy felnőtt legyen, ahhoz először is meg kell hogy szülessen. Első lépésünk ezért a Szövetkezet megalapítása, majd a termelés beindítása. Több gazda is jelezte, segíteni fogja a Szövetkezetet gépekkel, munkával.

A Szövetkezet léte, vagy nem léte mennyire függ Ön szerint attól, hogy megválasztják-e képviselőnek?

Ha megválasztanak, az természetesen sokat segít, hiszen a Szövetkezet önkormányzati háttér nélkül csak nagyon nehezen fog beindulni. Ha bizalmat kapok és bejutok, egy szavazattal több lesz a testületben a Szövetkezet mellett. De ez csak egy szavazat. Másik szavazat Vaskó Sándor barátomtól biztosan meg lesz, ha ő is bizalmat kap a falutól.

Ön szerint támogatni fogja az új testület a Szövetkezetet?

Attól függ, kiket választ a falu. Beszélgettünk más jelöltekkel is a Szövetkezetről, a falu jövőjéről. Én azt gondolom, ha Gondi doktornőt választja a falu polgármesternek, a képviselő-jelöltek közül pedig bejut Nagy László, Baloghné Medgyesi Zsuzsa, Izsák Kálmán, Biczó Ernő, valamint bennünket is megtisztelnek szavazatikkal a település lakói, akkor hamar ki fogja nőni magát a Szövetkezet, mert a felsorolt személyek mindegyike egyetért a munkahelyteremtéssel, a Szövetkezet létjogosultságával.

Mi a helyzet a többi induló jelölttel, ők elzárkóznak?

Nem tudom, nem kérdeztem. Én csak olyan emberekkel vállalok közösséget, akik építeni akarnak. Nem akarom minősíteni a többi jelölt kampányát, de gyűlöletkeltéssel nem lehet nyugalmat adni a falunak. Akiket felsoroltam, azok kerülik a nagyhangú megnyilvánulásokat, tenni akarnak, egyetértenek a szövetkezeti programmal, ezért bennük megbízom.

Akiket felsorolt szintén pártszínekben indulnak?

Nem. Független jelöltként indulnak, de a bizalom szempontjából teljesen mindegy a politikai hovatartozásuk, mert itt a faluról, az itt élő emberek megélhetéséről, komfort érzetéről van szó. Ketten Sanyi barátommal azért indulunk pártszínekben, hogy nyomatékosítsuk, a Szociális Szövetkezet létrehozását nem csak helyben, hanem országosan is támogatják.

Vaskó Sándor képviselő-jelöltet kérdezzük arról, hogy milyen esélyeket lát a bejutásra pártszínekben?

Szerintem a település szempontjából nem az a fontos, hogy milyen pártszínekben indul a jelölt, hanem az, hogy tud-e olyan alternatívát nyújtani a településnek, mely minden lakója számára kedvező. Ez egy időközi önkormányzati választás, ahol nem pártokra, hanem személyekre szavaznak a választók. Egyébként nem tartom ördögtől valónak, hogy az MSZP országosan is szívügyének tartja, hogy falun legyen munkájuk az embereknek. Azt tartja a mondás, „az vagy amit megeszel”, ezért mi inkább azt szeretnénk enni, amit mi magunk termelünk. Így azok leszünk amit megeszünk, egészséges, életvidám, nyugodt, a külföldi élelmiszerektől független magyar állampolgárok. Mert mi tudjuk mit eszünk, ha mi termeljük!


 

h i r d e t é s