h i r d e t é s

Diplomáciai ámokfutásba kezdett az Orbán-kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Diplomáciai ámokfutásba kezdett az Orbán-kormány

2019. február 03. - 14:42

 

Magyarország megvétózta a közös álláspontot az EU és az Arab Liga csúcstalálkozója előtt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - Fotó: Balogh Zoltán / MTI

– Magyarország diplomáciai ámokfutásának lehettünk a tanúi

– nyilatkozta egy brüsszeli diplomata a dpa német hírügynökségnek, miután kiderült, hogy Magyarország nem szavazta meg az Európai Unió közös bevándorlásügyi álláspontját az Európai Unió és az arab Liga külügyminisztereinek a hétfői találkozója előtt. A magyar vétó éles bírálatokat váltott ki, az Európai Unió ugyanis szeretné rávenni az arab Liga tagországait az együttműködésre az illegális bevándorlás elleni harcban, ez azonban közös álláspont nélkül nehéz. Nem mellesleg az Orbán-kormány az, amelyik mindenféle migrációt elutasít. – Magyarországnak fel kell tennie a kérdést, hogy mit is művel valójában, amikor akadályozza az EU és az Arab Liga együttműködésének az elmélyítését – fakadt ki egy másik brüsszeli diplomata is a dpa-nak.

Hétfőn a külügyminiszterek az EU és az Arab Liga február végi sarm-és sejki csúcsát készítik elő. Szijjártó Péter – írja az Index – egyébként már január 21-én szólt Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, hogy Magyarország elutasítja a közös álláspontot, mégpedig azért, mert az alapját az ENSZ migrációs csomagja képezi. Ezt a migrációs csomagot az EU nyolc másik tagországával együtt Magyarország nem fogadja el.

Az Orbán-kormány nem először gördít akadályt hasonló döntés elé. 2018 áprilisában azt a legfelsőbb szintű EU-s határozatot vétózta meg, amely Kína külpolitikai törekvéseit akarta volna elítélni. (168ora.hu)


 

h i r d e t é s